Strateško partnerstvo sa Kinom

Zvaničnici Srbije predvođeni predsednikom Borisom Tadićem putuju u petodnevnu posetu Kini, gde će potpisati sporazum o strateškom partnerstvu između dve zemlje

Izvor: B92

Sreda, 19.08.2009.

06:19

Default images

Tadić sutra počinje petodnevnu posetu Kini, u okviru koje će razgovarati sa predsednikom Kine Hu Đintaom, premijerom Ven Điabaom i predsednikom parlamenta Vu Banguom. Glavna tema razgovora biće poboljšanje ekonomskih odnosa, a najavljeno je i potpisivanje sporazuma o saradnji na infrastrukturnim projektima.

Kina je druga ekonomija u svetu i jedan od najvećih investitora po celom svetu, kaže za B92 bivši ambasador u toj zemlji Slobodan Unković.

On posetu Kini smatra veoma važnim potezom spoljne politike Srbije.

“Kina vrlo mnogo ulaže u mnoge zemlje sveta. Mislim da je taj iznos preko 35 milijardi dinara prosečno godišnje u poslednjim godinama. Što znači da možemo da saradnja sa Narodnom Republikom Kinom da dobre rezultate i za privredu Republike Srbije”, smatra Unković.

Potpredsednik Privredne komore srbije Mihailo Vesović podseća da u vreme ekonomske krize i daleko veće ekonomije od srpske upravo od Kine očekuju finansijsku pomoć ili investicije.

Najavljeni sporazum o saradnji dve zemlje podrazumeva saradnju na projektima infrastrukture, a uključuje i ponudu Kinezima da grade most Zemun-Borča.

“Pored standardne niskogradnje - u smislu puteva i mostova, pošto vi znate da mi imamo problem kako da obezbedimo sredstva da bismo završili sve predviđene projekte, mislim na Koridor 7, na Koridor 10 - itekako je značajna rekonstrukcija železničke mreže”, smatra Vesović.

“Pored toga, nama su sigurno neophodne i rekonstrukcija aerodroma, pravljenje kargo centara. Itekako je potrebno ulaganje u gradsko-komunalnu infrastrukturu, mislim na vodovode, na kanale, na raznorazne ozbiljne energetske projekte, u tom smislu mislim izgradnja i novih hidroelektrana, i izgradnja novih termoelektrana”, podseća on.

Kina je četvrti spoljnotrgovinski partner Srbije. U prošloj godini sa tom zemljom trgovalo se u vrednosti od oko 1,8 milijardi dolara.

Kao i u veličini zemalja i u trgovini postoji očigledan disbalans. Iz Kine se mnogo više uvozi nego što se u tu zemlju izvozi.

Srbija u Kinu izvozi smrznuto voće, drvnu građu, malo metala i farmaceutskih proizvoda, a uvozi proizvode viših tehnologija, tekstil i sportsku obuću.

Ipak, Kina može da pronađe interes u Srbiji, smatraju sagovornici B92.

“Da, mi smo interesantni za Kineze i koliko sam shvatio iz sredstava javnog informisanja, priprema se potpisivanje sporazuma koji nosi elemente strateškog partnerstva. Znači, nije u pitanju kratkoročni interes za saradnju Srbije i Narodne republike Kine, reč je o dugoročnom interesu”, ocenjuje Unković.

“Ono za šta smo mi značajni Kini jeste kao zemlja koja ima dobre političke odnose sa njima, možemo da im poslužimo i kao mosta ka Evropskoj uniji, i ka regionu, i ka Ruskoj Federaciji i izuzetno je značajno na neki način da oni mogu da plasiraju i svoje proizvode visoke tehnologije”, smatra Vesović.

Na političkom planu odnosi dve zemlje su dobri. Kina se u Savetu bezbednosti protivila nezavisnosti Kosova, a vlada u Pekingu odlučila je da prvi put izađe pred Međunarodni sud pravde, upravo podržavajući pravni tim Srbije u raspravi o Kosovu.

U delegaciji Srbije, koju predvodi predsednik države, biće i sef diplomatije Vuk Jeremić, a kako nezvanično saznaje B92, i privrednici Zoran Drakulić, Veselin Jevrosimović, predstavnici “Železnice Srbije” i Industrije motora i traktora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: