Uspešna misija Bila Klintona

Bivši predsednik SAD Bil Klinton otputovao je iz Severne Koreje zajedno sa dve američke novinarke koje je juče pomilovao severnokorejski lider Kim Džong Il.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 05.08.2009.

08:51

Default images

"Klinton je bezbedno napustio Severnu Koreju sa Lorom Ling i Jun Liu. Oni su na putu za Los Anđeles, gde će se Lora i Jun pridružiti svojim porodicama", saopštio je novinarima Klintonov portparol Met Mekena. Dve američke novinarke su uhapšene u martu i osuđene na 12 godina robije zbog, kako je tada navedeno, neprijateljskih delatnosti protiv Severne Koreje.

Zvanični Seul uzdržan je u ocenama Klintonove posete Pjongjangu, dok britanske diplomate veruju da je to prvi znak otopljavanja odnosa Severne Koreje i međunarodne zajednice.

Ruku pod ruku sa bivšim američkim predsednikom Bilom Klintonom, dve novinarke, Lora Ling i Jun Liu, posle skoro pet meseci pritvora, napustile su teritoriju Severne Koreje.

Novinarke su uhapšene 17. marta kada su ilegalno ušle u Severnu Koreju iz Kine.

One su u junu osuđene na 12 godina prinudnog rada.

Obe su radile za američku televiziju "Karent TV", među čijim osnivačima je i Al Gor koji je bio američki podpredsednik u vreme kada je predsednik bio Klinton.

Zvanični Seul, na posetu koja je ocenjena kao istorijska, reagovao je uzdržano.

Odnosi dve Koreje dodatno su se pogoršali posle serije nuklearnih testova koje je severna Koreja izvela početkom jula.

"Dokle god se ne reši pitanje nuklearnog naoružanja u Severnoj Koreji, neće biti nikakvih rezultata u pregovorima”, "Mislim da je odluka o oslobađanju dobra vest. Kažu da se sve dogodilo u jendom danu, ali sam siguran da je to trajalo duže. Verujem i da će odnosi između Severa i Juga takođe krenuti u pozitivnom pravcu”, kažu pojedini stanovnici Seula.

Oslobađanje novinarki usledilo je samo 24 sata po dolasku bivšeg američkog predsednika Bila Klintona u iznenadnu privatnu posetu Pjongjangu.

Ambasador Velike Britanije u Ujedinjenim nacijama Ser Džon Sojers ocenio je da je to veliki napredak u otopljavanju odnosa sa Pjongangom.

"Kao ambasador i u svoje lično ime, mogu da kažem da smo sa odobravanjem dočekali vest o puštanju dve novinarke na slobodu”, kaže Sojers.

“Drago nam je da je inicijativa bivšeg predsednika Klintona urodila plodom. Problem u nekomunikaciji Severen Koreje sa međunarodnom zajednicom porblem je sakojim se već dugo suočavamo. Isuviše je rano da uđemo u dublju analizu, ali je ovo svakako značajan pomak i pre svega humani gest”, smatra on.

Vest o oslobađanju Lore Ling i Jun Liu najviše je obradovala članove njihovih porodica i prijatelje.

"Čekamo pet meseci, i dan koji smo toliko dugo čekali konačno je došao. Ne mogu da verujem. Na kraju se ipak sve dobro završilo”, rekao je bivši nastavnik Laure Ling, Džim Džordan.

I dok se i dalje spekuliše da li je tokom razgovora Kim Džong Ila i Bila Klintona bilo reči i o porukama predsednika Sjedinjenih Država Braka Obame, izvori u Južnoj Koreji tvrde da je Klinton najverovatnije još pre odlaska u Severnu Koreju isposlovao oslobađanje dve američke novinarke.

Pretpostavlja se i da su dve strane postigle dogovor preko diplomatske misije Pjongjanga u UN.

Hilari Klinton zadovoljna

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je danas da je "vrlo srećna" i da "oseća olakšanje" zbog toga što je Severna Koreja oslobodila dve američke novinarke po dolasku njenog supruga, bivšeg predsednika SAD Bila Klintona u Pjongjang.

"Razgovarala sam sa svojim suprugom iz aviona i sve je bilo u redu. Veoma smo uzbuđeni", rekla je Klintonova obraćajući se novinarima tokom posete Najrobiju.

Lora Ling i Jun Liu uhapšene su u martu, navodno zato što su nezakonito ušle u Severnu Koreju iz Kine. Osuđene su na 12 godina zatvora zbog, kako je navedeno, neprijateljskih delatnosti protiv severnokorejske države.

Obe su radile za američku televiziju "Karent TV", među čijim osnivačima je i Al Gor, koji je bio američki potpredsednik u vreme kada je predsednik bio Klinton.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: