Romi traže predstavništvo pri EU

Predstavnici Roma pokrenuli su, na obeležavanju 65. godišnjice nacističkog holokausta, kampanju da dobiju svoje zvanično predstavništvo pri Evropskoj uniji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.08.2009.

01:37

Default images

"Mi predstavljamo Rome iz evropskih zemalja i imamo i pravo i moralnu obavezu da učestvujemo u izgradnji nove Evrope, uključujući tu i naš udeo u zakonodavnim i izvršnim strukturama Evropske unije", navodi se u dokumentu koji su usvojili Romi iz 11 evropskih zemalja okupljeni da odaju pomen žrtvama "Cigojnerfamilijenlagera" u Aušvicu.

Jedan od inicijatora zahteva da Romi dobiju svoje predstavnike u EU, predsednik Udruženja Roma u Poljskoj Roman Kvajtkovski, predao je taj dokument evropskom komesaru za socijalna pitanja Vladimiru Špidlu koji je, takođe, došao da u Aušvicu u ime Evropske komisije oda poštu žrtvama.

"Komesar je ocenio da je to dobra inicijativa i da će je podržati", kazao je Kvjatkovski poljskoj agenciji PAP i dodao da bi romsko predstavništvo u Briselu moglo da počne da radi već ove godine.

Romi su na Međunarodni dan romskih žrtava holokausta upozorili da su Romi i Sinti u Evropi prisutni vekovima i da su deo njenog identiteta, ali da su uprkos tome, posebno poslednjih godina, uporedo sa jačanjem stranaka krajnje desnice, izloženi porastu rasističkog nasilja nad njima.

"Mi moramo da branimo svoje interese. Niko to neće učiniti umesto nas, ali EU mora ipak da nam pomogne", rekao je Kvjatkovski u ime 12 miliona Roma i Sinta, koliko se procenjuje da ih živi u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: