Petak, 31.07.2009.

11:56

Rekorder u proizvodnji crnog luka

Lazar Đukić iz Gospođinaca, kod Žablja, najveći je individualni proizvođač crnog luka u Srbiji. On procenjuje da će ove godine imati 100 tona luka po hektaru.

Izvor: B92

Default images

Đukić se proizvodnjom ovog povrća bavi petnaestak godina i svake godine postiže izuzetne rezultate.

Kako kaže, rodilo kao nikada do sada.

“Prosek je bio oko 60 tona. Sada treba da bude mnogo više. To sve postižem vrhunskom tehnologijom”, kaže Lazar Đukić.

On je ove godine crni luk posadio na 120 jutara, a osim dobrog roda postigao je i izuzetan kvalitet. Za tako dobre, svetske rezultate u proizvodnji luka zaslužne su savremena proizvodnja, maksimalna ulaganja i stalna saradnja sa stručnim službama.

“Na ovoj njivi, pre pet godina počeli smo da radimo analize zemlje GPS metodom. Skupa tehnologija je isplativa, jer dobar rod i dobar kvalitet isplate sve”, kaže Đukić.

Poređenja radi, jedan od najvećih evropskih proizvođača crnog luka je Holandija, gde je prosečan rod 80 tona po hektaru.

Za razliku od nje, u Srbiji taj prosek po hektaru ne prelazi 30 tona. Zato se Lazaru Đukiću, koji postiže svetske i evropske rezultate u proizvodnji, uloženi novac višestruko vrati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: