Doživotna kazna za zločin u Ruandi

Sud UN za ratne zločine osudio je danas bivšeg guvernera Kigalija na doživotni zatvor kao jednog od glavnih pokretača genocida u Ruandi 1994. godine.

Izvor: B92

Utorak, 14.07.2009.

15:09

Default images

Potpukovnik Tarčis Renzaho (65) bio je guverner Kigalija tokom genocida i na toj funkciji rukovodio je policijom. Sudsko veće je saopštilo da je on podsticao ubistva i naređivao vojnicima, Hutu miliciji i civilima da postavljaju blokade na putevima gde su mogli da presreću i masovno ubijaju pripadnike manjinskih Tutsija.

Predsedavajući sudskog veća Erik Mos rekao je da je Renzaho umešan u ubistva više od stotinu Tutsija u crkvi Svete porodice, jer je i pre i posle napada na njih bio na mestu ubistava a nije ih sprečio. Uz to, pomagao je i pri uklanjanju leševa, naveo je sudija.

Prema rečima Renzahovog advokata, osuđeni će uložiti žalbu na pet tačaka optužbe za genocid i zločine protiv čovečnosti.

Više od pola miliona pripadnika etničke manjine Tutsija, kao i umerenih pripadnika većinskih Hutua ubijeno je u stotinu dana dugom genocidu u Ruandi 1994.

Međunarodni sud za zločine u Ruandi, sa sedištem u Tanzaniji, do sada je održao 39 procesa. Šestoro osumnjičenih je oslobođeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: