Bratunac: Godišnjica stradanja Srba

U Bratuncu se obeležava 17. godišnjica stradanja više od tri hiljade Srba, koje su ubile oružane snage pod komandom Nasera Orića.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 12.07.2009.

11:22

Default images

U Bratuncu je održana komemoracija za ubijene srpske civile i vojnike u srebreničko-bratunačkom kraju od 1992. do 1995. godine. Prema podacima boračkih udruženja i vlade Republike Srpske u tom području ubijeno je više od 3.000 Srba. Na bratunačkom vojničkom groblju otkriven je centralni spomen-krst i služen je parastos.

Skupu je prisustvovalo oko 1.000 ljudi, među kojima su i zvaničnici Republike Srpske.

Oko 50 učesnika nosilo je slike haških optuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Jutros je u srebreničkom selu Zalazje služen parastos za nastradale Srbe iz ovog sela i sela Sase, Biljača i Zagoni, gde je na Petrovdan 1992. godine ubijeno 69, a ranjeno 70 civila i vojnika.

Još 18 ljudi vodi se kao nestalo.

Okupljeni građani ponovo su zatražili pravdu za srpske žrtve i odgovornost počinilaca zločina nad Srbima ovog kraja za koje, kako kažu, još niko nije odgovarao.

Protiv Orića je vođen sudski proces, ali ga je Haški tribunal pravosnažnom odlukom od 3. jula 2008, oslobodio optužnice, konstatujući da nije bilo dokaza za njegovu komandnu odgovornost.

Cveće na spomen obeležje u Zalazju položile su delegacije Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske, Boračke organizacije RS, Organizacije porodica poginulih i zarobljenih srpskih vojnika i civila, kao i predstavnici srebreničke i bratunačke opštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: