LDP: Vlada bez snage za reforme

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da aktuelna Vlada Srbije nema potencijal za suštinske reforme neophodne našem društvu.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 29.06.2009.

12:29

Default images

"Ova vlada je formirana kao posledica odluke građana u maju 2008. godine da odbace Koštuničinu politiku. Oni su glasali za promene, ali je već prilikom formiranja Vlade bilo jasno da ona nema potencijal za suštinske reforme neophodne našem društvu", ocenio je Jovanović u izjavi povodom prve godišnjice rada Vlade.

U saopštenju Biroa za komunikacije LDP-a, Jovanović je naveo da "stranke koje danas čine Vladu, sve vreme pokazuju mnogo više razumevanja za potrebe svoje vladajuće koalicije i uvredljivo nerazumevanje za zahteve građana".

"Čak i u trenucima kada ostvari neki manji rezultat, Vlada se nađe na ivici pucanja zbog ambicija svakog od ministara ili stranaka da to prigrabe kao svoj uspeh. Građani su ih naterali da napuste Kostuničinu politiku, ali oni nisu uspeli da definišu novu", smatra lider LDP-a.

Prema njegovim rečima, Vlada je "bila dužna da napravi efikasnije institucije, da nas oslobodi troškova neefikasnih i preskupih javnih preduzeća, da da konkretan odgovor na krizu. To za 12 meseci nije uspela da uradi".

"Umesto toga, ona prati taj neodrživi kurs, u čemu imaju podršku i od predsednika Republike, u kojem su mogući i Evropa i stara politika prema Kosovu, i briselski krediti i ruski monopol, i demokratska tranzicija i pomirenje sa svim onim što je nedemokratsko a uništilo je našu zemlju", zaključio je Jovanović.

SVM nije zadovoljan učinkom Vlade

Savez vojvođanskih Mađara podržava Vladu Srbije, iako nije zadovoljan njenim učinkom u prvih godinu dana, kaže poslanik te partije Balint Pastor.

Šef poslaničkog kluba manjina i poslanik SVM Balint Pastor izjavio je da ta stranka podržava vladu, jer u ovom trenutku ne postoji bolja vlada u Srbiji kada su u pitanju evrointegracije zemlje.

"Nismo zadovoljni učinkom kabineta Mirka Cvetkovića zbog toga što prioriteti SVM i većine vojvođanskih Mađara nisu bili u dovoljnoj meri uzeti u obzir", naveo je Pastor.
Balint Pastor (FoNet, arhiva)
On je precizirao da vlada nije dovoljno uradila na polju decentralizacije, zaštite prava i sloboda nacionalnih manjina, ali ni na polju približavanja EU i "odomaćivanju" evropskih vrednosti.

Pastor je istakao da vladi Mirka Cvetkovića u prvih godinu dana nije pošlo za rukom da u potpunosti ispuni obaveze prema Haškom tribunalu, što je, kako je podsetio, jedan od osnovnih preduslova evropskih integracija.

Poslanik SVM je naveo da je Vlada Srbije u oblasti privrede i poljoprivrede učinila sve što je mogla i da je njeno dalje angažovanje u tom pravcu sprečeno svetskom ekonomskom krizom.

Pastor se nada da će mađarskim poslanicima "i dalje biti omogućeno da podržavaju vladu", navodeći da je za to potrebno da se prioriteti SVM uzmu u obzir, pre svega, kako je rekao, usvajanjem Statuta Vojvodine i zakona o nacionalnim savetima.

Komentarišući godinu dana rada Skupštine Srbije, Pastor je naveo da je parlament usvojio veliki broj zakona, zbog čega se na tu instituciju “ne može gledati kao na crnu rupu u procesu evropskih integracija".

Halimi o radu Vlade

Poslanik Koalicije Albanaca Preševske doline Riza Halimi izjavio je da Vlada za prvih godinu dana rada nije dovoljno uradila na poboljšanju položaja Albanaca i nerazvijenijih područja u Srbiji.

Halimi je ocenio da se zategnuti odnosi između Beograda i Prištine oštro preslikavaju na opštine Preševo i Bujanovac.

On kaže da Vlada Mirka Cvetkovića i parlamentarna većina nisu obezbedile ozbiljniji pristup rešavanju problema na tom području.

Manjoj efikasnosti rada Vlade u prvih godinu dana, prema rečima Halimija, doprinela je i ekonomska kriza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: