Umesto u zatvoru, na slobodi

Umesto da je u zatvoru, čovek koji je osuđen zbog nasilja u porodici i bluda nad kćerkom, odlukom suda u Lazarevcu pušten je na slobodu.

Izvor: B92

Utorak, 23.06.2009.

15:56

Default images

Dragan Sekulić iz Stepojevca pre nepuna dva meseca pravosnažno je osuđen na četiri godine zatvora zbog nasilja u porodici i nedozvoljenih polnih radnji nad maloletnom ćerkom. Međutim, umesto da automatski bude poslat na izdržavanje zatvorske kazne, on je, po odluci vanraspravnog veća lazarevačkog suda, pušten na slobodu.

Sekulić je uhapšen u septembru prošle godine zbog maltretiranja supruge i seksualnog zlostavljanja maloletne ćerke.

Zbog ovih zlodela 16. januara osuđen je u lazarevačkom opštinskom sudu na četiri godine zatvora.

Na ovu odluku žale se i okrivljeni Sekulić, ali i Opštinsko tužilaštvo zbog, prema njihovom mišljenju, blage kazne.

Sekulić, od ranije poznat policiji i pravosuđu po nasilničkom ponašanju, sve vreme suđenja je bio u pritvoru, u kome je čekao i konačnu presudu suda. Okružni sud je 7. aprila ove godine odbio obe žalbe i potvrdio kaznu od četiri godine zatvora, čime je presuda postala pravosnažna.

Međutim, umesto da se po automatizmu Sekulić prebaci u neki od zatvora na izdržavanje kazne, on je pušten iz pritvora.

Još jedan bitan propust doveo je do Sekulićevog puštanja na slobodu - Opštinski sud od aprila nije poslao pravosnažnu presudu sudu nadležnom za izvršenje zavodskih sankcija, što je obavezno.

O propustima i nesvakidašnjem slučaju puštanja osuđenog nasilnika na slobodu B92 je pokušao da razgovara sa nadležnima u lazarevačkom Opštinskom sudu.

Međutim, rečeno je da je ovlašćena osoba na suđenju celog dana i da novinar B92 pokuša da ih pozove sutra.

Stanojevićeva: Žrtve gube poverenje

Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici, Vesna Stanojević, izjavila je da odluke poput ukidanja pritvora čoveku koji je osuđen za nasilje u porodici i seksualno zlostavljanje maloletne ćerke šalju poruku da nasilje u porodici nije teško krivično delo koje povlači teške posledice - zbog čega pre svega žrtve gube poverenje u pravosudni sistem.

Ona je, gostujući u vestima TV B92, navela da jednom na slobodi, počinilac koji je blago kažnjen ili je ranije izašao iz zatvora, najčešće ponavlja krivično delo i nastavlja da ugrožava svoju porodicu i okolinu, a da se niko zbog toga ne oseća odgovorinim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: