Problemi na tri Erbasa u 24 sata

Tri Erbasova aviona, u dva dana, morala su prinudno da slete zbog tehničkih problema. Jedan u Novosibirsk, drugi na Kanarska ostrva, treći na Guam na Pacifiku.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 11.06.2009.

01:04

Default images

U poslednja 24 sata tri aviona tipa Erbas različitih avio-kompanija imala su probleme u toku leta i prinudno su sletela. Svi avioni uspešno su prizemljeni, a od putnika i članova posade niko nije povređen. Inače, Evropska agencija za avionsku bezbednost, koja izdaje sertifikate, saopštila je da je avio Erbas A330 bezbedan za avio-saobraćaj.

Avion tipa Erbas-320 ruske kompanije “Aeroflot” koji je leteo od Irkutska do Moskve prinudno je jutros sleteo na aeorodrom u Novosibirsku, rekli su predstavnici lokalnih vlasti.

U avionu, u kojem su bila 122 putnika i člana posade, niko nije povređen. Navodi se da je avion morao da sleti zbog naprsline na vetrobranskom staklu.

Na drugom kraju sveta, nedugo po poletanju sa Kanarskih ostrva za Oslo počeli su problemi sa motorom u avionu Erbas A320 španske kompanije “Ibervorld”. Avion se okrenuo natrag i sleteo na aerodorom Las Palmas. Zvaničnici avio-kompanije saopštili su da su se desili manji tehnički problemi na motoru dok su zvaničnici aerodroma demantovali da se motor zapalio, kako su glasile neke informacije i saopštili šturo da je bilo nekih problema. Niko od 180 putnika i nekoliko članova posade nije povređen.

Na prinudno sletenje odlučio se i pilot australijskog Erbasa A330 -200 pošto se u kokpitu, četiri sata od poletanja, pojavio dim i plamen.

“Mi smo primili automatsku poruku da je povećana temperatura na prozoru, da ima dima u kokpitu i da se pojavio mali plamen u donjem uglu desnog prozora. Pilot i kopilot su reagovali veoma brzo i na profesionalni način i ugaslili vatru pomoću aparata za gašenje požara”, kaže izvršni direktor “Džetstara” Brus Buhanan.

“Pilot je potom poslao SOS signal i preusmerio avion na aerodrom na ostrvu Guam u Pacifiku. Svi putnci i članovi posade su bezbedni i želimo da pohvalimo akciju pilota koji je iskoristio svoje iskustvo”, navodi on.

Avion “Džetstara” sa 203 putnika i člana posade leteo je iz Japana za Australiju. Erbas će ostati u Guamu dok se ne utvrdi uzrok požara.

Izvršni direktor “Džetstara” odbacuje mogućnost da su problemi u avionu povezani sa problemima na letu 447 “Er Fransa” koji se srušio u Atlantik.

“Rano je da bih spekulisao o tome šta se desilo. Imamo automatske poruke a koliko znam i Erbasov avion je slao automatske poruke o kvarovima ali poruke koje smo mi dobili nimalo ne liče na poruke koje je slao ‘Er Fransov’ Erbas”, kaže Buhanan.

“Rano je govoriti o uzroicima - sve što možemo da kažemo je, i to možemo da kažemo kategorično, da dva događaja nisu povezana”, navodi on.

Evropska agencija za bezbednost u avio-saobraćaju saopštava da su Erbasove letelice A330 i A320 bezbedne.

Nema odgovornosti putnika za pad

Francuska obaveštajna služba odbacila je sumnju u odgovornost dva putnika na letu AF 447 za pad aviona u Atlantik prošlog ponedeljka, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Na listi putnika su se nalazile dve osobe čija su imena povezana sa ličnostima poznatim francuskoj obaveštajnoj službi po vezama sa terorizmom, objavljeno je na Internet sajtu nedeljnika "Ekspres".

Ovu informaciju su potom preneli još neki evropski mediji, poput nemačkog "Bilda".

Ministarstvo unutrašnjih poslova se oglasilo objašnjanjem u kome se navodi da je istraga pokazala da ova dva putnika, koja su poginula kao i ostalih 226 osoba u avionu na liniji Rio de Žaneiro-Pariz, nisu imali udela u katastrofi.

Francuske vlasti su u nekoliko navrata saopštile da u istrazi nije odbačena mogućnost da se radilo o terorističkom napadu, iako su naglašavali da je to malo verovatno.

One su saopštile da do sada nije upućena ni jedna poruka koja bi ukazivala na teroristički napad.

Uzroci pada aviona, koji se srušio u Atlantik 1. juna, još nisu poznati. U toku je potraga za "crnom kutijom", u kojoj su registrovani poslednji trenuci pred pad aviona, kao ključnim elementom za utvrđivanje uzroka najveće avionske nesreće u istoriji francuskog avio saobraćaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: