Važnost inkluzije romske dece

Obrazovanje je siguran način da se unapredi status Roma i rešavanje problema Roma, ocenio je danas potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Izvor: B92

Utorak, 02.06.2009.

11:23

Default images

Tokom predsedavanja međunarodnim projektom Dekada Roma, Srbija je uspela da pokrene mnogobrojne reforme koje bi trebalo da omoguće veću uključenost Roma u društvo, ocenio je Đelić. Jedan od prioritetnih ciljeva srpskog predsedavanja bio je uključivanje romske dece u sistem obrazovanja, materijalna pomoć njihovim porodicama i sprečavanje diskriminacije Roma tokom školovanja.

Boždar Đelić je istakao da je tokom predsedavanja Srbije usvojena Strategija za inkluziju Roma, i da je iz budžeta izvojeno 120 miliona dinara za specifično obrazovanje Roma ali i da je, preko Saveta Evrope, dobijen zajam od 10 miliona evra za rešavanje stambenog pitanja manjina.

Na konferenciji posvećenoj obrazovanju Roma upozoreno je da tek 13 odsto romske dece uspe da završi osnovnu školu, iako znatno veći broj započne školovanje.

"Obrazovanje kao osnovno ljudsko pravo i kao glavni mehanizam društvenog i privrednog razvoja mora biti u punoj meri dostupno svim članovima jedne društvene zajednice. Većina romske dece nailazi na niz prepreka u obrazovanju", rekao je ministar prosvete Žarko Obradović.

Novi regionalni direktor UNICEF-a Stiven Alan kaže da je obrazovni sistem ključna oblast za promene u društvu prema Romima. Da bi postali deo sistema obrazovanja Romi moraju najpre biti upisani u knjige rođenih i dobiti dokumente, rekao je Alan

"Dobra volja koja je ovde iskazana treba da bude pretočena u praksu tako što će posle ove konferencije biti usvojeni odgovarajući zakoni. Osim toga neophodno je da se na pitanju zajedno angažuju ne samo Vlada već i nevladine organizacije, organi lokalne samouprave ali i sami Romi, koji ne treba da čekaju da se nešto učini za njih već moraju učestvovati u onome što se radi”, poručio je Alan.

“Oni najbolje znaju svoju situaciju i mogu da značajno doprinesu pronalaženju rešenja za probleme", ocenio je on.

Iako najmlađa evropska populacija, pa samim tim i grupa sa najvećim radnim potencijalom, Romi su u Srbiji najzastupljeniji na biroima rada, a budući da u malom broju završavaju školu Romi uglavnom rade kao nekvalifikovana radna snaga.

Zbog toga je obrazovanje jedan od ključnih preduslova za poboljšanje uslova u kojima žive.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: