Vladike na "Fejsbuku"

Na stranicama virtuelne društvene mreže "Fejsbuk" mogu se pronaći i brojni profili i "fan stranice” crkvenih velikodostojnika, piše dnevni list "Politika".

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.06.2009.

01:09

Default images

Korisnici virtuelne društvene mreže "Fejsbuk”, pored profila brojnih pevača, glumaca i drugih javnih ličnosti, od kojih su neki autentični, a neki nisu, mogu na ovom popularnom sajtu pronaći i brojne profile i "fan stranice” crkvenih velikodostojnika, kako katoličkih, tako i pravoslavnih.

Tako se zainteresovani mogu priključiti grupi "Patrijarh Pavle, doživotni patrijarh” , "Vladika Grigorije za patrijarha” ili postati virutelni "prijatelj” sa navodnim ili autentičnim Kristoforom P. Kovačevićem, mitropolitom srednjezapadnoameričkim.

O pozitivnim i negativnim uticajima popularnih društvenih mreža "Politika" je razgovarala sa sveštenicima čija je delatnost i obrazovanje vezano za savremene tehnologije .

"U vremenu u kom živimo, neophodno je koristiti pogodnosti koje nudi savremena civilizacija. Naravno, komunikacija putem interneta može biti kvalitetna, sadržajna ili ne. Ukoliko se koristi samo za isprazno dopisivanje i pohvalu brojem 'prijatelja' na 'Fejsbuku', koji se, pri tome, nikada nisu ni videli, to je besmisleno", kaže za "Politiku” jerej Vladimir Zamahajev, prezviter novobeogradske crkve sv. Velikomučenika Dimitrija Solunskog.

On je začetnik komunikacije crkvenih lica preko interneta, a pre desetak godina napravio je sajt Bežanijske crkve. Prema njegovom mišljenju, crkva može da iskoristi ovu vrstu otvorene komunikacije i približi svoje ideje i ono što je nepoznato ljudima ali ističe da će pojedinac teško ući u crkvu upoznajući se sa hrišćanskim učenjem preko "Fejsbuka”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: