Dinkić: Država vraća svoje dugove

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavljuje da će država do kraja juna vratiti svoje dugove privredi i da se to očekuje i od velikih trgovinskih lanaca.

Izvor: B92

Subota, 30.05.2009.

12:24

Default images

Predsednik G17 plus i potpredsednik Vlade Srbije, Mlađan Dinkić, izjavio je da je Vlada daleko čvršća nego na početku njenog rada. On je na sednici glavnog odbora svoje stranke rekao da je Srbija učinila sve za oporavak ekonomije i da neće biti daljeg propadanja domaće privrede.

Iako smo proteklih meseci bili svedoci padanja nekoliko evropskih vlada, ekonomska kriza je, čini se, na Vladu Srbije imala potpuno drugačiji efekat.

Posle brojnih neslaganja, pa čak i pretnji o izlasku iz vlade, vladajuća koalicija, bar prema rečima predsednika G17 plus Mlađana Dinkića, nikad nije bila stabilnija.

“Mislim da je Vlada daleko čvršća nego na njenom početku”, kaže on.

Dinkić je pre svega zadovoljan rezultatima mera koje je Vlada u proteklih nekoliko meseci preduzela u borbi protiv ekonomske krize.

Njegove procene su i dalje optimističke.

“Dakle, zaustavili smo pad. Neće biti dubljeg propadanja od ovog što smo imali u februaru. Ali će biti potrebno mnogo napora da se pokrenu aktivnosti i da se privreda oporavi. Oporavak će trajati od godinu do dve godine, to su svetske procene”, poručio je Dinkić.

Lider G17 plus je ponovio da će država do kraja juna vratiti sva svoja dugovanja privredi, a to se očekuje i od velikih trgovinskih lanaca, poput “Delte”, koji kasne sa plaćanjem i više od 90 dana.

“Imali smo sastanke i sa premijerom i sa najvećim trgovinskim lancima i sa najvećim kompanijama iz prehrambene industrije… Postignut je dogovor da se dugovanja prema dobavljačima do kraja juna svedu na nulu. Ta dugovanja trenutno iznose 80 miliona evra”, naveo je Dinkić.

Kao lider stranke neke planove Dinkić je jedno vreme držao u tajnosti. A saopštio ih je kao iznanađenje na samom kraju obraćanja članovima odbora G17 plus.

“Mislim da su se neki ljudi uspavali izborom na neke funkcije i da su prestali su da se bave strankom. E, pa ne može tako. Dakle, vanredna skupština stranke do kraja godine, nemojte da se plašite, ja sam na proveri, kao što ćete i vi biti”, poručio je Dinkić.

Izborna skupština stranke, sa kojom Dinkić najavljuje korenite promene, trebalo bi da bude održana u novembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: