Izložba o Slavku Ćuruviji

Izložba pod nazivom “Slavko Ćuruvija-hrabrost i kreativnost” otvorena je sinoć u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2009.

08:20

Default images

Na izložbi je prikazan video i audio materijal o Ćuruviji koji do sada nije objavljivan. Autori izložbe su Jelena Ćuruvija-Ðurica i novinarka i fotoreporter nekadašnjeg "Dnevog telegrafa" Mirjana Stevanović i Dejan Tasić.

Na izložbi su prikazane neke od naslovnih strana listova „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“ za koje su organizatori izložbe smatrali da najbolje odslikavaju vreme u kojem je Ćuruvija radio.

Prikazane su i fotografije sa građanskih i studentskih protesta 1996/1997. godine.

Prvi put je novosadska publika mogla da vidi Ćuruvijin govor iz decembra 1998. u američkom Kongresu, u kome je upozorio na Miloševićevu diktaturu i zatvaranje "Dnevnog telegrafa".

Jelena Ćuruvija Ðurica kaže da više nije mogla na godišnjicu smrti svoga oca da sluša o njegovoj smrti pa je odlučila da prikaže izložbu koja govori o njegovom radu, životu i onome šta je uradio za Srbiju.

“On se borio za Srbiju gde novinari mogu slobodno da prave svoje novine, a čitaoci potom slobodno da ih čitaju. Poslednjih meseci njegovog života pravili smo tribine po Srbiji kada je Telegraf već bio zabranjen, govorili su mu da se politički angažuje, ali on to nije želeo, već je hteo da pravi slobodne novine“, priča Jelena Ćuruvija Đurica.

Tadašnja novinarka “Dnevnog telegrafa" Mirjana Stevanović kaže da je bilo dobro raditi sa Slavkom Ćuruvijom zato što je razumeo da novinar mora biti na terenu

“U to vreme bilo je puno života u novini i bilo je zabranjeno pokrivanje konferencija za novinare izuzev ako tamo ne sedi neko ko neće danima da odgovori na tvoje pitanje. U novinama danas ima više političkog advertajzinga, a život se pojavljuje mestimično“, dodaje Mirjana Stefanović.

Izložba se održava do srede, a sledeća postavka izložbe “Slavko Ćuruvija-hrabrost i kreativnost” planirano je da se održi u Nišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: