Novi krediti za mala preduzeća

Evropski fond za jugoistočnu Evropu uložiće ove godine 200 miliona evra u region za kredite mikro i malih preduzeća od čega će 50 miliona biti uloženo u Srbiju.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 26.05.2009.

12:18

Default images

Fond sredstva prikuplja od investitora iz javnog i privatnog sektora, kao i međunarodnih finansijskih institucija, a zatim ih preko banaka dodeljuje preduzećima i domaćinstvima. Uslove za kredite definišu same banke, iznos je od 5.000 evra do 100.000 evra, a odobravaju se i poljoprivredni krediti, kao i krediti za unapređivanje stambenog prostora.

Predstavnica EFSE Silvija Višnivski rekla je na konferenciji za novinare da je Srbija druga zemlja u regionu po iznosu uloženih sredstava tog fonda i da je prošle godine u Srbiju uloženo 23 miliona evra, što znači da su ove godine sredstva udvostručena.Ona je rekla da je od osnivanja EFSE, u decembru 2005. godine, do kraja prošle godine, u Srbiji odobreno 20.000 kredita mikro i malim preduzećima, iznos odobrenih sredstava dostigao je 161 milion evra, a prosečan iznos kredita bio je 3.663 evra.

Silvija Višnivski je objasnila da EFSE sredstva prikuplja od investitora iz javnog i privatnog sektora, kao i od međunarodnih finansijskih institucija, a zatim ih preko banaka i mikrofinansijskih institucija, kroz mikrokredite, dodeljuje mikro i malim preduzećima i domaćinstvima.

Prema njenim rečima, EFSE u Srbiji ima sedam partnerskih institucija, komercijalne banke - Komercijalnu banku, NLB banku, Čačansku banku i Privrednu banku Beograd, banke usredsređene na mala preduzeća - Prokredit i Oportjuniti banku i Prokredit lizing.

Silvija Višnivski je navela da EFSE daje sredstva finansijskim institucijama pod komercijalnim uslovima, jer inače ne bi mogla da privuče sredstva privatnih investitora, ukoliko im ne ponudi "pristojnu zaradu".

Ona je precizirala da uslove po kojima se odobravaju krediti preduzećima definišu same banke, kao i da se u ovom trenutku odobravaju samo krediti u evrima, ali da EFSE ima interes i da promoviše dinarske kredite, tako da se radi na izradi instrumenata za to.

Silvija Višnivski je napomenula da je prosečna veličina kredita koji se odobravaju malim i srednjim preduzećima, za fiksni i obrtni kapital, oko 5.000 evra do maksimalno 100.000 evra, a odobravaju se i poljoprivredni krediti, krediti za unapređivanje stambenog prostora domaćinstava i krediti za poboljšanje energetske efikasnosti domaćinstava.

Ona je navela da EFSE planira da do 2011. godine u Srbiju uloži 150 miliona evra, da broj finansiranih mikro i malih preduzeća i domaćinstava dostigne 70.000 i otvori se 70.000 radnih mesta.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić rekao je da se u vreme ekonomske krize, kada privatnog kapitala za ulaganje ima manje i kada je njegova cena veća, pokazuje značaj međunarodnih finansijskih institucija i dodatnih sredstava koja se preko njih obezbeđuju.

On je naveo da je u kriznim vremenima važno obezbediti stabilne izvore finansiranja za mikro i mala preduzeća, koja su suština privrede, tako da EFSE u tome ima značajnu ulogu.

Predstavnici EFSE ukazali su i da je Srbija ove godine domaćin treće godišnje skupštine tog fonda, koji se održava od 26. do 28. maja u Novom Sadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: