Rekonstrukcija ubistva Plećića

U beogradskom restoranu "Knez" izvršena je rekonstrukcija ubistva Zvonka Plećića za koje su optuženi Andrija Drašković i Aleksandar Golubović.

Izvor: B92

Utorak, 19.05.2009.

13:31

Default images

Optuženi su odbili da odgovaraju na pitanja i naveli da ostaju pri ranijim iskazima, pa je rekonstrukcija sprovedena na osnovu iskaza svedoka očevica Elene Karić, u meri u kojoj se ona sećala događaja od 11. septembra 2000. godine.

Elena Karić je prepričala događaj, a rekontrukciju je vodila sudija Marina Anđelković u prisustvu veštaka balističara i veštaka sudske medicine i tužioca i sve je proteklo u mirnoj atmosferi i bez problema.

Termin za nastavak suđenja biće naknadno određen, pošto sudu budu dostavljene fotografije i nalazi veštaka sa rekonstrukcije, rekla je agenciji Beta portparolka Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić.

Ona je navela da se rekonstrukcija određuje kada je to potrebno radi proveravanja izvedenih dokaza ili utvrđivanja činjenica koje su od značaja za razjašnjenje stvari, a obavlja se tako što se ponavljaju radnje ili situacije u uslovima pod kojima se događaj odigrao.

Elena Karić došla je na rekonstrukciju džipom sa registarskim tablicama na kojima je pisalo "Miš Ela", a Andrija Drašković i njegovi brojni telohranitelji stigli su u dva crna džipa sa crnim staklima.

Oko restorana "Knez" bile su raspoređene jake policijske snage, a Ulica kneza Sime Markovića, u kojoj se nalazi restoran, bila je privremeno zatvorena za saobraćaj prilikom dolaska i odlaska optuženih i Elene Karić.

Rekonstrukcija je trebalo da bude obavljena 21. januara, ali se tada nije pojavila svedokinja Elena Karić, koja je u vreme ubistva bila Draškovićeva supruga.

Rekonstrukciju je naložio Vrhovni sud, pošto je predmet vratio Okružnom sudu na ponovno suđenje.

Plećić je ubijen 11. septembra 2000. godine, a u toku je peto suđenje za to ubistvo pred sudskim većem kojem predsedava sudija Marina Anđelković.

Suđenje je počelo 29. maja 2008. godine, kada su optuženi Andrija Drašković i Aleksandar Golubović odbili da odgovaraju na pitanja suda i naveli da ostaju pri ranijim iskazima.

Optužnica tereti Draškovića i Golubovića da su posle prepirke sa Plećićem, koji im je smetao i vređao ih dok su ručali, ustali od stola, izvadili pištolje i ispalili više hitaca u Surčinca.

U optužnici se navodi da je Plećić bio okrenut leđima Goluboviću, a bočnom levom stranom Draškoviću.

Za ubistvo u "Knezu", Drašković i njegov kum Golubović su ranije osuđivani tri puta, ali su presude svaki put ukidane.

Prethodno, četvrto suđenje za ubistvo Plećića, održano je u decembru 2007. godine, kada je zakazana i rekonstrukcija događaja za 8. februar 2008. godine. Do nje, međutim, nije došlo, jer je sudija Zoran Zvonar odlučio da prestane da se bavi sudijskom funkcijom.

Drašković i Golubović brane se sa slobode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: