Dodik: Srbi da ne idu u Gruziju

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je srpske vojnike iz BiH da ne učestvuju u vojnim vežbama NATO-a u Gruziji.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.05.2009.

19:59

Default images

On je izjavio i da ne podržava odlazak pripadnika oružanih snaga BiH u tim vežbama. "Mislim da to nije politički ozbiljno odrađeno i da BiH nema potrebe da to radi. Pozivam Srbe da ne idu tamo", kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Premijer Republike Srpske se nada da učešće srpskih pripadnika u oružanim snagama BiH neće narušiti odnose ovog entiteta sa Rusijom, dodajući da ga "ne interesuje" da li će to uticati na odnose Rusije i BiH.

Dodik je dalje naveo da mu "nije poznato da li su Srbi iz Republike Srpske učestvovali u donošenju odluke o slanju pripadnika oružanih snaga u Gruziju", ističući da je lično protiv toga, jer "nije potrebno da BiH učestvuje u nečemu što je igra velikih".

Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović ranije je potvrdio da je Predsedništvo BiH prošle godine donelo plan aktivnosti na putu BiH prema NATO-u i da je učešće u vežbama u Gruziji deo tog plana.

Radmanović je rekao i da je odluka o slanju vojnika BiH na vežbe NATO-a "odraz htenja većine građana BiH".

Komšić: OHR da smeni Dodika

Član Predsedništva BiH Željko Komšić zatražio je od visokog predstavnika (OHR) da smeni predsednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika i da mu zabrani obavljanje svake političke aktivnosti.

Komšić je to danas zatražio nakon što je Dodik pozvao Srbe, pripadnike Oružanih snaga BiH, da se vrate ili da ne idu na vojnu vežbu NATO-a u Gruziju.

Kako je saopštio Komšić, Dodik je to učinio "i pored toga što postoje odgovarajuće odluke i naređenja, propisani Ustavom i zakonima od strane nadležnih državnih organa (Predsedništva BiH, ministra odbrane, načelnika zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH) o upućivanju jedinice Oružanih snaga BiH na vežbu".

Komšić je naveo da Dodik krši ustavni poredak BiH, Dejtonski mirovni sporazum i da nanosi ozbiljne posledice po državu BiH, njen ustavni sistem, sigurnost i međunarodni položaj zemlje.

On je danas uputio i zahtev državnom tužiocu BiH da pokrene krivični postupak protiv premijera RS "zbog podstrekavanja na izvršenje krivičnog dela, koji se odnosi na neizvršenje i odbijanje izvršenja naređenja".

"Milorad Dodik je ovakvim stavom i izjavom, a imajući u vidu funkciju koju obavlja, ugrozio dalji put BiH u NATO, istovremeno prekršio i odluke nadležnih državnih organa - Predsedništva i Parlamentarne skupštine BiH, te doveo u pitanje i strateško opredeljenje BiH ka punopravnom članstvu u NATO-u", saopštio je Komšić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: