Festival filmova za slepe

Udruženje ”Homer” prikazuje slepima filmove u kojima se glasovima dočarava sadržaj i dramatika filma, piše “Politika”.

Izvor: B92

Sreda, 29.04.2009.

01:55

Default images

U prostorijama ”Homera” juče je otvoren Treći srpski festival filmova, na kojem će do 1. maja biti prikazani prilagođeni filmovi ”Petparačke priče”, ”Taksista”, ”Građanin Kejn” i oba dela Bertolučijevog ”Dvadesetog veka”.

Zaposlena u Narodnoj kancelariji predsednika Republike, Vesna Radulović, koja je slepa od rođenja, kaže da “slepima ovakve projekcije stranih filmova mnogo znače, jer imaju pun doživljaj celuloidnog ostvarenja a da pri tom ne obavezuju druge da im čitaju titl i opisuju šta se dešava na velikom ili malom ekranu”.

Inicijativu za održavanje festivala svojevremeno je pokrenuo predsednik Udruženja "Homer” Branko Bane Matić.

On je rekao da je među slepima oko 30 odsto onih koji su nekada videli pa su izgubili vid i oni uglavnom mogu sa lakoćom da rekonstruišu narativni deo sinhronizacije, uz čiju pomoć se prati radnja. Oni koji su slepi od rođenja projekciju doživljavaju kao radio-dramu.

Matić ipak ukazuje da je veliki problem novac, te da nije pomoći nekih institucija, kao što je opština Stari grad, ne bi bio prikazivan čak ni jedan film mesečno.

Ivan Branisavljević sa svojim kolegama montira celokupan zvučni materijal, a to ponekad znači i 80 zvučnih zapisa različitih uloga po filmu. Za najduže uloge angažuju se profesionalni spikeri sa radija, a ponekad i glumci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: