Devetoro dece živi od jedne penzije

Dok se čeka na usvajanje mera za zaštitu socijalno najugroženijih, devetoro dece i njihova majka žive u jednom selu kod Šapca od 12 hiljada dinara mesečno.

Izvor: B92

Subota, 18.04.2009.

14:48

Default images

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić najavio da će uskoro biti usvojen paket mera za zaštitu najugroženijih građana. On je objasnio da će Vlada štititi porodice sa šest i više članova, samohrane majke, staračka domaćinstva, romske porodice, izbeglice i interno raseljene. Oko 250 hiljada porodica očekuje pomoć.

Dok se očekuje usvajanje tih mera, desetočlanoj porodici Vuletić iz Drenovca kod Šapca boračka penzija od 12 hiljada dinara jedini je siguran mesečni prihod.

Od tog novca Ljubinka školuje četvro dece, a ostalih petoro pomažu koliko mogu.

“Ova devojčica koja je sada peti razred, jednom u školi nije imala novac za užinu, a kada su je dugarice pitale zašto ona ne jede, rekla je da je zaboravila pare. Ustvari, ona je slagala drugarice, jer nije smela da kaže da nema novca”, kaže Ljubinka Vuletić.

Osim nemaštine, ni tuga ih nije zaobišla. Pre tri godine, Ljubinka je izgubila muža.

Pokušaj da sazna okolnosti pod kojima je poginuo suprug završen je bezusepešno, jer nije imala novca da plati veštačenje. Tek pre mesec dana uspela je da ostvari pravo na penziju, ali je zbog dugova iznos od osam hiljada dinara umanjen za trećinu. Ipak, borba da prehrani porodicu nije prestala.

“Kad je proleće, ja idem i sejem, ko me pozove, krečim, radim sve u sezoni, ne biram poslove”, kaže Ljubinka.

Da bi pomagao majci, Srećko je napustio školu. Iako je maloletan, ne bira poslove.

“Radim u pekari i za to dobijam četiri kilograma hleba. Nekad mi gazda da 100 dinara kada hoću malo da izađem u grad“, kaže Srećko Vuletić.

Skromni i ćutljivi kakvi su Vuletići, taman i da hoće, težinu njihovog života ipak ne mogu sakriti.

“Moji drugovi i drugarice imaju sobu i igračke, a ja nemam ništa”, kaže Milica Vuletić.

Iako u njihovoj priči baš nema puno mesta za smeh, Vuletići su veseli jer to je za sada jedini način da pobede ono što život nosi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: