Rumuni kupuju kuće u Vojvodini

Rumunski državljani su, u poslendnjih nekoliko meseci, kupili desetak kuća u opštini Nova Crnja, na istoku Vojvodine.

Izvor: B92

Nedelja, 05.04.2009.

01:36

Default images

Kuće uglavnom kupuju rumunski gastarbajteri ili žitelji Žombolja, rumunskog grada desetak kilometara udaljenog od Crnje. Nekada se iz Srbije išlo u Rumuniju da se kupuju cigarete, benzin i razne potrebštine, a sada se situacija promenila, pa Rumuni dolaze ovde u šoping. Ne kupuju međutim samo robu koja je u Srbiji jeftinija, nego pazare i nekretnine.

U novocrnjanskoj opštini najviše kuća je prodato u Srpskoj Crnji, selu na svega nekoliko stotina metara od rumunske granice.

“Jednom prilikom me vozio jedan Rumun i baš je tražio da kupi kuću. Vidim besno auto ima i to. Ja ga pitam ‘zašto tražiš ovde?’, pa kaže kad ova zemlja uđe u EU da će cene nekretnina biti kud i kamo veće i sad možeš naći po hiljadu, dve-tri hiljade”, kaže jedan stanovnik Srpske Crnje.

U Srpskoj Crnji, gde je živi oko četiri i po hiljade ljudi, ima više od 200 praznih kuća. Mladi odlaze da se školuju ili da rade u veće gradove i malo ko se vraća u Crnju, tako da kupci mogu da biraju kuće čija se cena kreće od par hiljada, pa do preko 15.000 evra za one najsređenije.

Rumuni koji kupuju kuće se u njih ne useljavaju, kaže predsednik saveta mesne zajednice Srpska Crnja Mile Rajić.

“Pa, sada kako stoji situacija oni te objekte adaptiraju, sređuju, ali još niko nije došao da živi svaki dan ovde. Znači, dođu za vikend da nešto malo porade, srede, okreče, vrate se u Rumuniju i onda opet se posle nekih nedelju dana vrate, opet su tu. Znači, još niko nije počeo da živi ovde kao građanin, da kažemo, Srbije”, kaže Rajić.

Čini se međutim da ni u Rumuniji zbog svetske ekonomske krize u poslednje vreme ne cvetaju ruže. Žitelji Srpske Crnje, sa kojima je razgovarala ekipa B92, naime kažu da je u poslednje vreme nešto manja kupovina nego ranije.

Oni dodaju da interesovanja za kuće još ima, pa veruju da će, kada se ekonomska situacija stabilizacija stabilizuje, biti i novih kupovina rumunskih državljana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: