Aranđelovac: "Staro zdanje" ruina

Aranđelovac je pokrenuo veliku akciju SOS radi spasavanja oronulog, pokradenog i napuštenog "Starog zdanja".

Izvor: B92

Subota, 21.02.2009.

09:27

Default images

To je redak primer srpske arhitekture romantizma, spomenik kulture i stecište svetski poznatih umetnika. Provaljenog krova, urušenih, vlažnih zidova, opljačkano, "Staro zdanje" je zadužbina dinastije Obrenović.

Ono je nekada bilo simbol evropeizacije Srbije, mondenskog lečilišta Bukovičke banje i grada Aranđelovca.

Cilj akcije SOS za "Staro zdanje" je da se uputi apel merodavnima u državi Srbiji, čije je "Staro zdanje" vlasništvo, a pogotovo Republičkoj direkciji za imovinu, u čijoj je nadležnosti, da se spasi ovaj dragulj srpske arhitekture.

Snimljen je i dokumentarac "SOS za 'Staro zdanje'", a koliko je "Staro zdanje" propalo uverio se i ministar kulture Nebojša Bradić, prilikom obilaska istorijskog objekta 15. februara.

"Staro zdanje" je u kritičnom stanju, ocenio je Bradić i obećao da će o tome obavestiti nadležna ministarstva, pre svega, za ekonomiju i regionalni razvoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: