Alžir:Ubijen jedan od vođa Al Kaide

Alžirske snage bezbednosti ubile su istaknutog člana ogranka Al Kaide za severnu Afriku nakon dojave koja ih je dovela do njegovog utočišta.

Izvor: B92

Nedelja, 15.02.2009.

23:34

Default images

Murad Buzid (65), poznati kao Ami Slimane, bio je harizmatična ličnost zadužena za regrutovanje i motivisanje mladih boraca Al Kaide, piše alžirski dnevnik Enahar pozivajući se na neimenovane izvore.

Buzid se skrivao u gradu Isers, udaljenom oko 55 kilometara od alžirske prestonice, a ponađen je uz pomoć lokalnog stanovništva, navodi dnevnik.

Enahar je preneo da je Buzid pronađen uz pomoć informacije koju je dostavio Ali Ben Tuatu, pripadnik Al Kaide u Magrebu koji se krajem januara predao kako bi iskoristio vladinu ponudu pomilovanja razoružanih pobunjenika.

Organizacija Al Kaida za islamski Magreb, ranije poznata kao Safistička grupa za molitve i borbu, ostatak je znatno veće pobune koja je potresala Alžir 90-ih godina i u kojoj je poginulo oko 150.000 ljudi.

Taj sukob je uveliko smiren nakon što je alžirska vlada ponudila više pomilovanja pobunjenicima. Nekoliko stotina ekstremista je međutim ostalo aktivno i usvojilo ime Al Kaide pod kojim su izveli veći broj bombaških napada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: