Srbija zainteresovana za Ali Hamada

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije zainteresovano je da sasluša bivšeg oficira Al Kaide u Bosni i Hercegovini Alija Hamada.

Izvor: B92

Petak, 16.01.2009.

03:24

Default images

On je tokom rata u Bosni bio komandir jedne od jedinica u sastavu zloglasnog odreda ”El mudžahedin“, a sada traži da bude prebačen u Srbiju. Portparol tužilaštva Bruno Vekarić rekao je za B92 da bi Ali Hamad mogao da rasvetli zločin nad Srbima u Zavidovićima koji je trenutno u fazi pretkrivičnog postupka.

Dačić smatra da medijske spekulacije mogu da ugroze taj slučaj.

“Posebno novinski tekstovi. O tome treba ozbiljno da se razgovara. Donet je Zakon o azilu; što se nas tiče, to nije samo pitanje policije, to je i pitanje naših pravosudnih oragana”, ocenio je ministar policije Ivica Dačić.

“Ali mislim da je mnogo bolje da su se te stvari obavile bez novinskih natpisa, nego na ovakav način. Mislim da je samim tim dovedena u pitanje cela ta procedura i akcija, a da ne govorim o bezbednosti”, smatra on.

Bivši oficir Al Kaide i komandir čete u odredu ”El mudžahedin” Ali Ahmed Ali Hamad, čije je ratno ime bilo Abu Ubejda, trenutno se nalazi u imigracionom centru Bosne i Hercegovine iz koje čeka deportaciju.

On je izjavio da želi privremeno utočište da nađe u Srbiji kako bi pomogao srpskim istražnim organima u rešavanju nekih zločina tokom rata u Bosni.

Ali Hamad je terorista pokajnik. Svedočio je pred Haškim tribunalom protiv komandanta Glavnog štaba bošnjačke Armije generala Rasima Delića i rekao sve što zna o zločinima mudžahedina.

On veruje da će vlasti u Srbiji imati snažan osećaj za ono što on zna o ratnim zločinima koje su mudžahedini učinili nad Srbima i Hrvatima tokom rata u BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: