Beograd: Metro kao prioritet

Prva faza metroa u Beogradu biće gotova za osam godina, i koštaće više od milijardu evra, procenjuju stručnjaci.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 18.12.2008.

01:25

Default images

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže da je rukovodstvo Srbije jedinstveno kada je reč o neophodnosti izgradnje metroa u Beogradu i da je Nacionalni savet za infrastrukturu uvrstio izgradnju metroa u prioritetne projekte u naredne četiri godine. On je najavio da će za 90 dana biti postignut jasan stav o izgradnji metroa i načinu njegove realizacije.

Mrkonjić je najavio da će odluka o tome kakav će se metro graditi u Beogradu biti doneta za tri meseca.

Prema njegovom objašnjenju, gužve na ulicama glavnog grada dovoljan su pokazatelj koliko je metro neophodan glavnom gradu.

“Nacionalni savet za infrastrukturu, koji vodi predsednik Srbije Boris Tadić, kao prioritetni projekat za razvoj Srbije uvrstio je beogradski metro. Dakle - autoput, železničku prugu kroz našu zemlju, to je put i pruga na Koridoru 10, i beogradski metro - to već govori o značaju celog ovog projekta, ne samo za Beograd, već i za celu Srbiju”, rekao je Mrkonjić.

Mrkonjić je potvrdio da će, kada stručnjaci budu uradili svoj deo posla, Nacionalni savet za infrastrukturu predložiti Vladi Srbije finansijsku konstrukciju neophodnu za početak realizacije tog projekta.

Arhitekta Branislav Jovin, koji je radio na projektovanju beogradskog metroa 70-ih godina, procenjuje da bi izgradnja prve etape trajala do oko osam godina i koštala oko 1,1 milijardu evra. On smatra da je odluka Nacionalnog saveta da metro svrsta u primarne projekte u Srbiji epohalna.

“Zašto je to epohalna odluka, pa zato što je to zapravo diskontinuitet od retrogradnog automobilskog-tramvajskog urbanizma, koji se 26 godina sprovodi u Beogradu. Taj urbanizam je pretvorio Beograd u najzaostaliju metropolu XXI veka”, smatra Jovin.

Profesor Milan Vujanić smatra da se Beograd bez metroa ne može razvijati ni u ekonomskom, društvenom, ni u prostornom smislu, i da bi takav projekat rešio probleme svih građana. “Jedan zglobni autobus je po količini putnika jednak 155 automobila. To je ono što vam ne govore, e sad zamislite šta je metro, kada on zamenjuje 150 zglobnih autobusa”, ukazao je Vujanić.

"Laki" ili "teški"

Za oko 90 dana radna grupa u okviru gradske uprave trebalo bi da donese odluku o tome da li će se u Beogradu graditi laki ili teški metro, najavio je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

Projekat izgradnje teškog metroa napravljen je 1972. godine. Međutim, u Generalnom urbanističkom planu Beograda do 2021. prednost je data lakom šinskom sistemu nazvanom “Beogradski laki metro“, čija je izgradnja trebalo da počne ove godine.

Prvi projekat izgradnje teškog metroa pre tridesetak godina napravila je Direkcija za metro, a pri Sektoru za metro, deset godina kasnije, završena su idejna arhitektonska i inženjerska rešenja za prvu etapu izgradnje.

Prva etapa izgradnje teškog metroa Beograd bi koštala jednu milijardu i sto miliona evra, a izgradnja bi trajala šest do osam godina.

Ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić najavio je da će radna grupa gradske uprave za oko tri meseca odlučiti da li će se Beograđani voziti teškim ili lakim metroom.

“O značaju rešavanja saobraćajnih problema grada najbolje govore današnje gužve. Nacionalni savet za infrastrukturu će predložiti I finansijsku konstrukciju, kada stručnjaci budu uradili svoj deo posla”, rekao je Mrkonjić.

Prema rečima arhitekte Branislava Jovina, od izgradnje metroa se odustalo 1985. godine, kada je usvojen plan “Tramvajem u XXI vek”.

On je i danas uveren da je teški metro jedino rešenje koje bi u Beogradu sprečilo saobraćajne gužve.

“Tako da ćemo dobiti Studentski trg kao pešačku zonu, Trg Republike, Vasinu, Kolarčevu, Obilićev venac, Terazije, Kralja Milana. Dobićemo 18.000 m2 prodajnog prostora na prvoj podzemnoj etaži, 1.600 garažnih mesta samo u centralnoj zoni, gde će cena biti između 10 i 15 evra, kao što je to danas u Parizu ili bilo kom evropskom gradu koji ima metro. To je za one koji neće da koriste metro. Oni neka i dalje dolaze autom i prave probleme ostalim građanima, ali će ih to debelo koštati”, smatra Jovin.

Zagovornici projekta lakog metroa kao svoj najjači argument ističu višestruko manju cenu njegove izgradnje, koja je procenjena na oko 450 miliona evra.

Đilas: Dolaze stručnjaci za metro

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najavio je danas da će u januaru u Beograd stići stručnjaci za metro sisteme iz Nemačke, Austrije i Španije, koji će predložiti najbolje rešenje za gradnju metroa u glavnom gradu.

Đilas je na konferenciji za novinare naveo da su "preko ambasada pozvani ljudi koji u Beču, Minhenu ili Španiji vode metro sisteme koje su razvijali da u Begradu sagledaju situaciju i kažu 'za vas je ovo najbolje, i to košta toliko, ovo je slabije rešenje, i košta toliko - savetujemo vam da izgradite to'".

"Moj plan je vrlo precizan. U januaru ćemo imati prve ljude koji će nas savetovati, do aprila ćemo doneti odluku. Do tada ćemo znati i načine finansiranja, tako da ćemo sledeće godine realno moći da zagazimo u izradu dokumentacije i, napokon, u samu gradnju", rekao je Đilas.

"Izgradnja metroa će započeti kada budemo znali koliko metro košta, ko ga gradi, koji su rokovi i kada će biti gotov", naveo je Đilas i dodao da niko ne može "da se igra i uđe u projekat od milijardu evra" a da nije preciziran svaki detalj.

Upitan da prokomentariše izjavu ministra za kapitalne investicije Milutina Mrkonjića da će za tri meseca biti doneta odluka o izgradnji metroa, Đilas je odgovorio da možda nije bio na sednici na kojoj je dogovoren rok.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: