Tufegdžić osuđen zbog klevete

Nekadašnji istražni sudija Vojnog suda Vuk Tufegdžić osuđen je na novčanu kaznu od 80.000 dinara zbog klevete sudskog veštaka Ivanke Baralić.

Izvor: B92

Petak, 28.11.2008.

17:48

Default images

Istom presudom sud je Tufegdžića obavezao da plati i troškove sudskog postuka, a on ima pravo da žalbenom veću tog suda uloži žalbu u roku od 15 dana. Tufegdžić je svojevremeno sproveo vojnu istragu o pogibiji dvojice gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića 5. oktobra 2004. godine u kasarni na Topčideru, a sada radi kao istražni sudija Okružnog suda u Beogradu.

Baralićeva, koja je bila član nekadašenje "nezavisne komisije" oformljene zbog istrage o smrti dvojice gardista po završetku vojne istrage, tužila je Tufegdžića zbog falsifikata, klevete i iznošenja ličnih i porodičnih podataka jer je u emisiji "Klopka" na BK televiziji, 15. decembra 2004. godine, izjavio da je ona medicinu studirala 12 godina.

Tufegdžić je u istoj emisiji izneo podatke kojima je doveo u pitanje Baralićkinu stručnost, zatim je naveo da je joj je prosečna ocena studija 6,67, kao i da je u vezi s jednim od veštaka koji je takođe učestvovao u radu nezavisne komisije.

On je, posle pogibije gardistra, bio na čelu vojnih istražnih organa koji su obavili uviđaj i druge istražne radnje i zaključili da su se gardisti Jakovljević i Milovanović međusobno poubijali.

Nezavisna komisija, sa advokatom Božom Prelevićem na čelu, utvrdila je, međutim, da je Milovanovića i Jakovljevića ubila treća osoba.

Krajem septembra Tufegdžić je pravosnažno oslobođen optužbi da je iznostio neistine o zdravstvenom i psihičkom stanju nastradalog gardiste Jakovljevića.

Okružni sud je u presudi obrazložio da je "utvrđeno da je Tufegdžić iznosio istinite podatke iz predmeta", te da nije izvršio krivično delo iznošenje ličnih i porodičnih prilika za koje su ga tužili Jakovljevićevi roditelji.

Što se tiče istrage u vezi sa pogibijom gardista, sada je na potezu tužilaštvo, posle više veštačenja i super veštačenja njihove pogibije koju su obavili domaći i strani veštaci - balističati i lekari.

Članovi porodica nastradalih gardista i njihovi advokati podneli su tužilaštvu krivične prijave protiv NN lica zbog dvostrukog ubistva, kao i protiv Tufegdžića zbog zloupotrebe službenog položaja, tvrdeći da je opstruirao istragu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: