Svetski dan borbe protiv HOBP

Svetska zdravstvena organizacija obeležava Dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), koja obuhvata opstruktivni bronhitis i emfizem pluća.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 19.11.2008.

10:29

Default images

Cilj obeležavanja tog datuma jeste da se javnost bolje upozna s prirodom te bolesti i da se promoviše poboljšanje kvaliteta zdravstvene pomoći koja se pruža tim pacijentima, objavljeno je u Ženevi. Do 2030. godine, HOBP bi mogao, po učestalosti, da postane četvrti uzrok smrtnosti u svetu. Pušenje je vodeći uzrok te bolesti.

U svetu je 2007. godine, prema podacima SZO, sa tom dijagnozom bilo 210 miliona osoba.

Glavni uzročnici te bolesti su, prema podacima SZO, pušenje, unutrašnje i spoljno atmosfersko zagađenje, izlaganje prašini ili hemijskim proizvodima na radnom mestu, kao i respiratorne infekcije kojima je organizam bio izložen tokom detinjstva.

HOBP karakteriše jutarnji kašalj s nekoliko ispljuvaka, velika zadihanost posle fizičkih napora, koja tokom godina postaje stalna, kao i progresivno smanjenje daha zbog stalnog skupljanja bronhija koje ugrožava funkcionisanje pluća.

Sadašnje terapije koje se primenjuju na pacijentima obolelim od HOBP-a malo poboljšavaju život pacijenata, ali je prestanak pušenja za sada jedini način da se spreči pogoršanje bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: