Stari pasoši 'ističu' ove godine

Svaki deseti građanin Srbije koji želi da putuje mogao bi da ima problema od 1. januara jer stari pasoši izgleda neće važiti od Nove godine.

Izvor: B92

Petak, 31.10.2008.

16:10

Default images

Ovu informaciju javnost je saznala tek danas od ministra policije, koji poziva Skupštinu na hitnu izmenu Zakona o putnim ispravama kako bi se važenje starih pasoša produžilo do kraja naredne godine. Predlog izmene od samo četiri reda dostavljen je Skupštini još u julu, ali ona do sada nije stigla da ta četiri reda usvoji.

Oko 800.000 građana Srbije koji imaju stare pasoše sa oznakom SRJ sada zavisi od 250 poslanika Skupštine Srbije i njihove spremnosti da usvoje izmene pomenutog zakona.

Upozorenje da rokovi ističu stiglo je od ministra policije Ivice Dačića: "Do kraja godine mora da se izmeni zakon koji je donet u prethodnom periodu. Ako eventualno Skupština ne stigne da izmeni taj zakon, stari pasoš važi do 31. decembra ove godine", kaže on.

"Mi smo predložili izmenu tog zakona i nadam se da će biti na dnevnom redu Skupštine. Naš je predlog da oni važe do kraja sledeće godine, da bismo stigli da obavimo taj proces izmene ličnih dokumenata", kaž on.

Vlada je predlog za izmenu Zakona o putnim ispravama parlamentu dostavila još u julu. Iako izmena ima samo četiri reda, u Skupštini, sa ionako slabim učinkom, nije bilo vremena da se o njemu do sada raspravlja.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović tvrdi da skupština neće biti prepreka građanima da putuju. "Sve što je neophodno da Skupština uradi a da građani mogu nesmetano da putuju Skupština će uraditi", rekla je kratko.

Vladimir Petronijević iz Grupe 484 za B92 kaže da trenutni problem oko starih pasoša nije nerešiv. On smatra da deo odgovornosti snosi neefikasan parlament, a veći deo MUP, koji je pogrešno izračunao koliko je vremena potrebno da svi stari pasoši budu zamenjeni novim, biometrijskim.

"Reč je zapravo o pogrešnoj proceni da svi pasoši stari mogu u suštini biti zamenjeni u jednom relativno kratkom vremenskom periodu od usvajanja zakona do momenta kada stari pasoši po zakonu imaju da važe", kaže on.

"Jer ljudi su još uvek bili motivisani da uzimaju u ovom međuvremenu stare pasoše jer su jeftiniji i lakše ih mogu dobiti. I po meni, taj period zamene starih i novih pasoša je realno da bude oko dve godine", kaže on.

MUP radi na "šengenu"

Inače, MUP od sutra više neće primati zahteve za izdavanje starih pasoša. Biometrijski se izdaju, podsetimo, od letos, što je takođe pratilo niz komplikacija.

Modernije i daleko zaštićenije putne isprave jedan su od uslova da građani Srbije u zemlje Evropske unije putuju bez viza.

Ministar Dačić očekuje da će Srbija do sredine naredne godine imati potpuno liberalizovan vizni režim i naveo da je MUP intenzivirao aktivnosti na ispunjenju svih zacrtanih obaveza Srbije na putu evropskih integracija.

Ministar policije još kaže da će u ponedeljak prestati izdavanje starih pasoša, a da će se iz tehničkih razloga stari pasoši izdavati u specifičnim slučajevima.

Građani će od ponedeljka moći da predaju zahteve za izdavanje novih pasoša u Parizu i Dizeldorfu, a zatim, kako je naveo, i u drugim konzularnim predstavništvima.

Ministar policije je istakao da je do sada građanima Srbije izdato 96.000 novih pasoša, a da je podneto 232.000 zahteva za izdavanje novih putnih isprava.

Lične karte za elektronski potpis

Ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo Jasna Matić kaže da su u toku razgovori s Ministarstvom unutrašnjih poslova da nove lične karte istovremeno budu i elektronski potpis.

Matićeva je u izjavi novinarima posle obraćanja članicama Američke privredne komore navela da su u toku rane faze razgovora sa MUP-om i da treba "videti koliki su njihovi resursi koje mogu tome da posvete, ali očekujemo da će to biti relativno brzo, u narednih pet-šest meseci".

Ona je objasnila da bi sa tom ličnom kartom građani mogli da se identifikuju preko Interneta "i da vam to bude način da se bavite 'e-benkingom', što sada građani moraju da rade preko kartice, koju svaka banka izdaje posebno".

"Ovo bi bio jedan univerzalni dokument za celu zemlju, koji bi onda svi oni koji imaju različite elektronske servise mogli da koriste", objasnila je Matićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: