Niški investicioni forum

Na Prvom niškom investicionom forumu preduzeća iz Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga imala su priliku da se predstave i pronađu strateške partnere.

Izvor: B92

Petak, 03.10.2008.

03:56

Default images

Opštine na jugoistoku Srbije očekuju da će taj investicioni forum značiti prekretnicu u njihovom privrednom razvoju. Republička vlada i međunarodne finansijske organizacije izrazile su spremnost da ulažu u razvoj tog dela Srbije.

Na Niškom investicionom forumu vlasnici 17 srednjih preduzeća iz tri okruga imali su prilike da razgovaraju sa stranim investitorima koji žele da ulažu u Srbiju.

Forumu je prisustvovalo 30-ak investitora i predstavnici međunarodnih finansijskih organizacija.

Jedno od preduzeća koje traži strateškog partnera jeste kompanija "Telekomunikacije", iz Blaca, koje ima oko 200 zaposlenih, kaže vlasnik tog preduzeća Zoran Njegovanović.

“Trenutno šta je potrebno našoj kompaniji to je da još dva sektora razvijem: sektor obnovnljivih izvora energije i sektor zaštite životne sredine. I sigurno da bi moglo u novom sektoru da se zaposli 120-130 ljudi“, smatra on.

Niš je viđen kao budući centar informacionih tehnologija, elektronike i telekomunikacija.

Država će stimulisati razvoj tih grana sa mnogo većim iznosima nego u drugim regionima, izjavio je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

“Najmanji podsticaj za dolazak ovakvih grana koje mogu da doprinesu rastu izvoza biće 5.000 evra po novozaposlenom radniku, na taj način hoćemo da ostvarimo ravnomerniji regionalni razvoj“, kaže ministar ekonomije.

Veliki aduti razvoja jugoistočne Srbije jesu izgradnja Koridora 10 i gasovoda, i elektrifikacija pruge.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić najavio je ulaganja u niški aerodrom, kako bi postao kargo centar, i dolazak u Niš velike francuske kompanije Sažem.

“Oni imaju nameru da izvrše značajne investicije u Nišu, koje će doneti nekoliko desetina, a možda i stotina miliona evra investicija, i otvoriti nekoliko stotina, a posle i nekoliko hiljada radnih mesta“, najavljuje Đelić.

Na Niškom investicionom forumu opštine iz Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga pokušale su da nađu investitore za velike infrastrukturne projekte.

“Mislim da će se puno stvari promeniti posle ovog investicionog foruma, vidimo da je veliki broj investitora i zakazan je veliki broj bilateralnih razgovora sa predsednicima opština“, kaže načelnik Pirotskog okruga Goran Stamneković,.

Iskustva stranih kompanije koje već posluju u Nišu, poput "Filip Morisa", jesu da je potrebno popraviti poslovnu klimu u tom delu Srbije, izgraditi infrastrukturu i uslužne delatnosti podići na viši nivo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: