Set novih pravosudnih zakona

Ministarstvo pravde završilo je izradu pravosudnih zakona koji bi mogli da se nađu u Skupštini na jesenjem zasedanju.

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2008.

18:54

Default images

To bi omogućilo prvu ozbiljnu reformu pravosuđa u poslednjih 60 godina u Srbiji, kažu u ministarstvu. Zakonima je, između ostalog, predviđen opšti izbor sudija, što će biti prilika da pravosuđe samo očisti svoje redove, saglasni su i stručnjaci i ministarstvo.

Setom pravosudnih zakona predviđeno je da se prvosuđe učini efikasnijim, tvrde u ministarstvu. Pored redovnih sudova, u Srbiji će postojati nova mreža apelacionih sudova koji će odlučivati o žalbama, što bi moglo da ubrza suđenja. “Mi smo u zakonu predvideli rokove u kojima po pravilu treba da se okončaju redovni predmeti. Očekujemo da po uvođenju novog sistema prvostepeni postupak ne bi trebalo da traje više od dve godine, a drugostepeni od šest meseci do godinu dana“, objašnava državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Ukoliko parlament usvoji set pravosudnih zakona, u Srbiji će biti birane sve sudije.

One koji budu prvi put konkurisali za tu funkciju biraće parlament na tri godine, a tek posle toga će ih Visoki savet sudstva birati na stalnu funkciju.

Većinu u tom savetu činiće sudije. Dosadašnje sudije takođe će moći da se prijave na konkurs, ali će o njima odmah odlučivati Visoki savet i njihov mandat će biti stalan.

Opšti izbor je posledica novog ustava kojim je predviđena i nova mreža sudova.

“Samo zbog tih novih sudova 20 do 30 odsto sudija bi moralo da se bira ponovo, tako da se ceni da je to dobar razlog da se izvrši opšti izbor i to je, naravno, prilika da se potvrde dobre sudije i da se eventualno negiraju one koje nisu kvalitetne u svom radu“, smatra profesor Pravnog fakulteta Milan Škulić.

Zakonima je predviđena i disciplinska odgovornost sudija.

“Ovoga puta postojaće sankcije. Prva je javna opomena za nesavesno vršenje sudijske funkcije, druga je smanjanje plate do 50 odsto na godinu dana, a treća zabrana napredovanja do tri godine. Za sudije kojima tri puta bude izrečena disciplinska sankcija automatski će se pokrenuti postupak za razrešenje“, navodi Homen.

Set pravosudnih zakona dobio je pozitivno mišljenje od Saveta Evrope, Evropske unije i Venecijanske komisije, a srpski poslanici će o njemu odlučivati na jesenjem zasedanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: