Manter: Želimo saradnju

Američki ambasador Kameron Manter izjavio je da SAD veruju da je status Kosova rešen i da Vašington želi da krene dalje.

Izvor: FoNet, Beta

Sreda, 24.09.2008.

11:17

Default images

Nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji na programu podsticaja ekonomskog razvoja opština grada Niša, Manter je rekao da je cilj SAD "da Srbija postane jaka i stabilna".

"Vlade SAD i Srbije se ne slažu oko statusa Kosova, ali se naša vlada trudi da nađe konstruktivno rešenje koje će osigurati stabilnost ne samo Srbiji i Kosovu, već i celom regionu", izjavio je Manter.

On je rekao da, bez obzira na različita mišljenja, SAD žele da pomognu Srbiji i da joj budu partner, "kako bi ona postala deo Evropske unije". Istovremeno, u Njujorku predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je američke privrednike da ulažu u Srbiju, istakavši da Srbija na SAD gleda kao na strateškog privrednog partnera.

"Imamo zajedničku stratešku viziju budućnosti, zasnovanu na zajedničkim osnovnim vrednostima i načelima koji se baziraju na demokratiji i slobodnom tržištu...", rekao je on.

"Želim da odete odavde s apsolutnim uverenjem, da su američke investicije zaista dobrodošle u Srbiji", rekao je Tadić na skupu "Investiranje u Srbiju" u Harvard klubu u Njujorku, prenosi Pres služba predsednika Srbije.

Britanija: Nastaviti proširenje EU

Britanski ministar za evropska pitanja Džim Marfi smatra da Hrvatska i Srbija "moraju da budu puštene u evropski klub čim ispune uslove".

"Nismo u Evropskoj uniji umorni, imamo puno energije za proširenje. Hrvatska će biti prva sledeća zemlja koja će ući u EU onoliko brzo kako ispuni kriterijume članstva", rekao je Marfi u intervjuu koji danas objavljuje poljski list "Gazeta viborča".

Po rečima britanskog ministra, Hrvatska, Srbija, ali i Turska, Gruzija i Ukrajina moraju da budu primljene u EU ukoliko ispune kriterijume, a stavljanje veta na ulazak novih članica u EU ili u NATO bilo bi loše.

"Ne slažem se sa tvrdnjama da proširenja nema dok ne stupi na snagu Lisabonski sporazum. Ne možemo da kažnjavamo Hrvate zato što su Irci kazali 'ne'. Stupanje na snagu Lisabonskog sporazuma nije kriterijum. Ponavljam: Hrvatska, Turska, Srbija, Gruzija i Ukrajina moraju da dobiju mogućnost da uđu u EU", rekao je Marfi.

Istovremeno, u Varšavi ovih dana lider kampanje protiv Lisabonskog sporazuma u Irskoj, biznismen Deklan Genli, brani irsko "ne" novom sporazumu o reformi evropskih institucija.

Tokom jučerašnje debate u poljskoj prestonici predložio je kao rešenje krize oko tog sporazuma, bez kojeg neke zemlje članice odbijaju dalje proširenje EU, da se zajedno sa izborima za evropski parlament raspiše i opšti evropski referendum.

"Opšti evropski referendum zajedno sa evro parlamentarnim izborima pokazaće da li Evropljani žele Uniju u verziji kakvu im nudi Lisabonski sporazum ili žele da žive u sasvim drugačijoj Evropi", kazao je irski evroskeptik.

Genli je upozorio da bi i ponovljeni referendum, ako na njega samo Irci budu naterani, mogao da se završi isto, a to bi samo produbilo ionako ozbiljnu političku krizu, javljaju danas poljski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: