Dogovor o SSP-u

Vlada Srbije prihvatila je amandman SRS na predlog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što će omogućiti ratifikaciju SSP-a.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 04.09.2008.

10:27

Default images

Srpska radikalna stranka podržaće ratifikaciju SSP-a posle dogovora šefova poslaničkih grupa da prihvate amandman radikala. U njemu se traži da se predlog zakona o potvrđivanju sporazuma dopuni odredbom da je Kosovo deo Srbije. Usvojena dopuna biće prateći deo sporazuma jer nije moguće menjati usvojeni dokument amandmanima. Protiv Sporazuma ostao je samo narodnjački blok.

Inače, inicijativu za dogovor sa opozicijom juče je predložio LDP. Ovim dogovorom biće obezbeđeno da za ratifikaciju sporazuma glasaju sve poslaničke grupe osim poslanika DSS-a i Nove Srbije.

Skupština Srbije večeras je završila objedinjeni pretres o predlozima zakona za potvrđivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i prelaznom trgovinskom sporazumu sa Evropskom unijom.

Vlada prihvatila amandman

Srpska radikalna stranka uputila je juče amandman u kome se traži da se Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom dopuni odredbom da je Kosovo sastavni deo Srbije.

Vlada Srbije nije prihvatila taj amandman jer, kako je objašnjeno, Kosovo i Metohija nije osnovni predmet sporazuma, a njegovim usvajanjem to bi objektivno postalo.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić saopštio je večeras da je Vlada prihvatila amandman SRS.

Zaključujući objedinjenu raspravu o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Đelić je rekao da, u ime Vlade, prihvata amandman sa tehničkom ispravkom.

Šef poslanika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić je izjavio da će radikali glasati za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju pošto je predstavnik Vlade prihvatio amandman radikala.

On je objasnio da Sporazum neće biti menjan, ali da će u zakon o ratifikaciji SSP-a biti ubačena obaveza Vlade Srbije da sporazum tumači tako da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

"Predstavnik Vlade je, uz neke tehničke ispravke koje sam učinio, prihvatio amandman SRS-a na Predlog zakona o potvrđivanju SSP-a, tako da očekujem da bi zakon mogao danas da bude izglasan i uz glasove poslanika SRS", rekao je Nikolić novinarima u parlamentu.

Na pitanje koje je tehničke ispravke učinio, Nikiolić je rekao da su postojala dva izraza koje Vlada Srbije nije htela da prihvati, ali da je zajedničkim radom amandman preformulisan.

"Predlagao sam da navedeno tumačenje SSP-a Srbija tumači kao sastavni deo sporazuma, onda smo se složili da ne treba da ulazimo u sporazum koji je već potpisan, nego da kažemo da će se Srbija u primeni SSP-a uvek rukovoditi navedenim tumačenjem, što je isto, ali nije tako grubo", rekao je Nikolić.

Odbor Skupštine Srbije za evropske integracije prihvatio je amandman Srpske radikalne stranke na Predlog zakona o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU kojim se precizira da je Kosovo deo Srbije.

Protiv tog amandmana na sednici odbora jedino je glasala poslanica Demokratske stranke Srbije Donka Banović koja je navela da je predlog o dodavanju interpretativne deklaracije o tome kako Skupština Srbije razume član 135. SSP-a za domaću upotrebu, a ne može da obavezuje drugu stranu.

Pomenuti i Kosovo

Prethodno su se predstavnici više poslaničkih grupa založili da se uz tekst SSP-a usvoji i neka vrsta izjave da se ratifikacijom SSP-a ne priznaje nezavisnost Kosova, kako bi i poslaničke grupe opozicije glasale za ratifikaciju SSP-a u Skupštini.

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je da postoji prostor da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU usvoji u Skupštini Srbije uz izjavu da se time ne potvrđuje priznanje nezavisnosti Kosova.

"Evropske integracije se ne mogu sprovesti bez minimuma saglasnosti. Mi u ovom trenutku vidimo prostor da se SSP usvoji uz izjavu parlamenta da se time ne potvrđuje priznanje nezavisnosti Kosova", rekao je Jovanović novinarima u Skupštini Srbije.

Za LDP je to od značaja jer je važno za društvo da sporazum ima podršku SRS-a i DSS-a, dodao je Jovanović.

A šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da bi sa EU trebalo razgovarati o tome da se u Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ubaci odredba kojom bi se preciziralo da je Kosovo deo Srbije.

On je novinarima u Skupštini kazao da bi bilo dobro da se razgovara sa EU i da se neki naknadni aneks o tome ugradi u SSP, što bi omogućilo da se taj sporazum usvoji uz široku podršku.

"Ekonomski deo sprozuma je odličan, ali nedostaje deo u kome se govori da je Srbija celovita. Ako se to završi, onda je sve drugo nesporno i prihvatljivo je za sve", rekao je Ilić.

Rasprava o SSP-u

Drugog dana rasprave u Skupštini o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju poslanici su se uglavnom pridržavali dnevnog reda.

Poslanici vladajuće većine podržali su Sporazum i pozvali sve poslanike da glasaju za ratifikaciju, dok nekim opozicionim poslanicima ovaj sporazum nije prihvatljiv zbog toga što smatraju da je uslov za članstvo Srbije u Evropskoj uniji priznavanje nezavisnosti Kosova. Rasprava o Sporazumu s Evropskom unijom biće nastavljena i sutra.

Poslanici vladajućih stranka danas su u nastavku rasprave ocenili da će Sporazum doprineti boljem životu Srbije, dok opozicija smatra da bi ratifikacija značila priznavanje nezavisnosti Kosova.

Poslanik Demokratske stranke Dragoljub Mićunović kazao je da SSP ima širok značaj jer su, kako je naveo, "posle dugog naizgled kolebanja Srbije da li će u Evropu, ovi poslednji izbori tu dilemu otklonili jer se Srbija na izborima opredelila za integracije".

On je naveo da su svi politički faktori shvatili da integracija Srbije u EU nema alternativu i da sada preostaje da se vidi kako će se tome pristupiti. "Mi smo dosta vremena izgubili, ali je najzad taj deo završen i mi smo sada pred prvim koracima pristupanju EU", kazao je Mićunović.

Prema njegovim rečima, Srbija će približavanjem Evropi morati da primenjuje ne samo ekonomske, nego i političke, kulturne i socijalne standarde tog sveta.

On je rekao da vlada mora da postigne konsenzus sa opozicijom i sa njom sarađuje i naveo da će ratifikacijom SSP-a Srbija ubrzanim koracima poći ne samo u Evropu, nego i u svet.

Opozicija brine zbog Kosova

Za poslanike opozicije - Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije - Sporazum nije bio priihvatljiv zbog odnosa Evropske unije prema Kosovu. Za njih je Sporazum neprihvatljiv i zbog toga što je 21 članica EU priznala nezavisnost Kosova.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić kazao je da je SSP politički sporazum, a ne samo trgovinski i naveo da je član 135. SSP-a do priznanja nezavisnosti Kosova imao jedno značenje, a da od tada ima drugo.

Šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić kazao je da je "lepo to što mi hoćemo u Evropu", ali je naveo da mora ipak da se shvati da "Evropa siledžijski oduzima deo teritorije Srbije i to bez blagoslova Saveta bezbednosti UN".

Ilić je naveo da Evropa postavlja dodatne uslove – priznavanje nezavisnosti Kosova i "isporučivanje Hagu koga god oni hoće". "Mi hoćemo u EU, ali dostojanstveno, uspravno kao partneri EU", kazao je Ilić.

Poslanik Srpske radikalne stranke Zoran Krasić kazao je da SSP gubi svaki smisao ako se u njega ne doda poseban član u kome se navodi da je Kosovo sastavni deo Srbije.

"Vi ste prodali Kosovo i Metohiju, samo je pitanje kako to da priznate i da saopštite. Za šta ste prodali? Za 16 tona pastrmki i 60 tona šarana. Eto, to je vaša cena", rekao je Krasić.

A poslanik Liberalno-demokratske partije Žarko Korać kazao je da će podržati SSP jer predstavlja velik korak napred za Srbiju.

On je kazao da Sporazum ima povoljnih i manje povoljnih stvari, ali da od poslanika tokom rasprave nije čuo ni u jednom momentu da objašnjavaju građanima zašto je on u ekonomskom interesu Srbije.

Nerviranje poslanice

Poslanik G17 plus Željko Ivanji kazao je da SSP omogućava bolji i normalan život za građane koji, kako je naveo, "u Evropi neće biti ugroženi ni od kletvi ni od nadrilekara". "Nama trebaju evropski standardi, a ne kletve", kazao je Ivanji.

Ivanji je iznervirao poslanicu Srpske radikalne stranke Vjericu Radetu jer je za skupštinskom govornicom rekao da Srbija nema pravnu kontrolu nad Kosovom.

"Poruka za kolegu je da će njegova celokupna kombi-stranka sa vlasti u Zabelu", rekla je Vjerica Radeta.

"Dobro sam prošao imajući u vidu da na mene nije bačena kletva. Kletve su bacane u Srednjem veku, ali je tada u Evropi postojala inkvizicija. Ne želim danas da od kletvi stradam u Srbiji", odgovorio je Ivanji.

Iako su raspravljali o dnevnom redu, opozicioni poslanici su i danas u više navrata zloupotrebljavali skupštinsku govornicu iznoseći stavove koji nisu imali nikakve veze sa tačkom dnevnog reda.

Rasprava o dnevnom redu počela je juče, a opozicija nije opstruisala rad parlamenta, za razliku od utorka kada su se poslanici ceo dan javljali po povredi Poslovnika.

Sledeća tačka dnevnog reda je rasprava o potvrđivanju energetskog sporazuma sa Rusijom. Na dnevnom redu je i više međunarodnih kreditnih aranžmana i vladin Predlog rezolucije o Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: