Četvrtak, 14.08.2008.

03:33

Za pruge od 160 kilometara na sat

U Ministarstvu za infrastrukturu kažu da će raditi na tome da vozovi idu projektovanom brzinom od 160 kilometara na sat.

Izvor: Beta, Politika

Default images

Ministarstvo će raditi na poboljšanju brzine i kvaliteta železničkih pruga. "Osim na poboljšanju željezničkog saobraćaja, radiće se i na projektu poboljšanja uslova u Koridoru 7 na Dunavu, čime će i vodeni saobraćaj dobiti na značaju", kazao je državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu Aleksandar Cvetanović na otvaranju magistralnog puta Bor-Zaječar.

Cvetanović je kao treći segment prioriteta izdvojio izgradnju telekomunikacija i gasovoda.

"Razvoj savremene Srbije je nazimisliv bez izgradnje sistema infrastrukture i nadamo se da će po završetku ovih radova položaj Srbije biti značajniji i da ćemo postati centar ekonomskih zbivanja u ovom delu jugoistočne Evrope", rekao je on.

Za brže pruge 4 milijarde evra

Pregovori sa finansijskim institucijama o rekonstrukciji pruge na Koridoru 10 počeće na jesen, saznaje Politika u Vladi Srbije.

Uz 1,7 milijardi evra, koliko će biti usmereno za završetak drumske infrastrukture na Koridoru 10, Srbija će u i železnicu na putanji pomenute evropske magistrale uložiti još 4,14 milijardi evra, saznaje Politika u Vladi Srbije.

Ta sredstva su potrebna za obimne radove koji za cilj imaju podizanje brzine vozova na 160 kilometara na čas.

Zemlje u okruženju nisu gubile vreme, pa tako vozovi na magistralnim prugama u Mađarskoj putuju brzinama od 200 kilometara na sat, koliko jure i vozovi između Atine i Soluna, i Sofije i Plovdiva.

Hrvatska je brzine podigla na 160 kilometara, dok Turci upravo grade prugu između Istanbula i Ankare za brzine od 200 kilometara na čas.

Do tada, Železnice Srbije će, zbog kašnjenja vozova u tranzitu kroz Srbiju, morati da plaćaju kazne. Zadržavanje svakog vagona plaća se 25 evra po danu, a penali na godišnjem nivou zbog toga iznose 20 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: