"Kosovski pečati biće poništeni"

Vlada je naložila MUP-u da strancima kojima je udaren pečat Kosova pre ulaska u Srbiju ponište taj pečat i udare pečat Srbije.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 17.07.2008.

01:39

Default images

Vlada je saopštila da je naložila Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije da se stranim državljanima koji u putnim ispravama, umesto pečata administracije UNMIK-a, imaju pečat "Republika Kosovo“, pre dozvole ulaska u Srbiju poništi taj pečat i overe pasoši graničnim pečatom Republike Srbije.

Sa druge strane, makedonski mediji javljaju da će Makedonija prihvatiti nove pasoše koji će građani Kosova početi da koriste za nekoliko dana. Ujedno se, međutim, navodi da makedonska vlada neće formalno priznavati kosovske pasoše.

Pozivajući se na neimenovane izvore u Ministarstvu spoljnih poslova u Skoplju, mediji su javili da će, bez obzira na to što Makedonija nije priznala nezavisnost Kosova, ta država priznati nove putne isprave.

Prema istom izvoru, "Makedonija nove putne isprave Kosova smatra kao kontinuitet dosadašnjih pasoša UNMIK-a" i, na taj način, kosovski građani će moći sa novim dokumentima nesmetano da putuju u Makedoniju.

Ahmeti: Neizbežno priznavanje Kosova

Lider stranke makedonskih Albanaca - Demokratske unije za integracije (DUI), Ali Ahmeti, ocenio je da je makedonsko priznavanje Kosova neizbežno i podsetio na najave Skoplja da će biti na istoj liniji kao i SAD.

"Nezavisnost Kosova je proglašena, priznata od strane SAD i jako uticajnih država u Evropskoj uniji i ostalih evropskih država, i na toj liniji će biti Makedonija", izjavio je Ahmeti za redakciju Glasa Amerike na albanskom jeziku.

Lider DUI, stranke koja učestvuje u vlasti, ukazuje da u razgovorima sa premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim nije stekao utisak da je rezervisan po pitanju priznavanja nezavisnosti Kosova.

Ahmeti je za skopsku televiziju Alsat na albanskom jeziku juče dao izjavu koja nije bila tako decidirana u vezi sa priznavanjem Kosova. On je rekao da prvo treba rešiti demarkaciju granice, a potom priznati Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: