Jelašić o merama nove vlade

Premijer Cvetković moraće da preduzme nepopularne mere, ukoliko želi da smanji inflaciju, izjavio je guverner NBS Radovan Jelašić.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 08.07.2008.

00:28

Default images

On je rekao da će Cvetković morati da bude spreman da preduzme "mnogo, mnogo nepopularnih mera", ukoliko želi da inflaciju, sa sadašnjih 12 odsto, za četiri godine smanji na četiri odsto.

U reagovanju na ekonomski deo ekspozea mandatara, Jelašić je Radio-televiziji Srbije rekao da će Cvetkoviću sada biti mnogo lakše da sprovede zacrtano, pošto je u prošloj vladi bio ministar finansija. Cvetković je, u ekspozeu u Skupštini Srbije, naveo da su ključni ciljevi ekonomske politike Vlade u narednom četvorogodišnjem periodu privredni rast, povećanje zaposlenosti, rast standarda građana, ravnomerni ekonomski razvoj i smanjenje inflacije.

Makroekonomska stabilnost, rast bruto domaćeg proizvoda po stopi od sedam odsto godišnje, smanjenje inflacije na četiri odsto do kraja četvorogodišnjeg mandata i otvaranje najmanje 200.000 radnih mesta, prioriteti su buduće vlade, poručio je Cvetković.

Ekonomisti: Dosta izazova za vladu

Ekonomisti ocenjuju da je, sudeći prema onome što je premijer izneo u svom ekspozeu, Vlada Srbije postavila sebi visoke ekonomske ciljeve.

Njihova procena je da će privlačenje stranih investicija, a time i otvaranje novih radnih mesta, za Vladu biti lakši deo posla od kontrole inflacije.

Novi premijer Mirko Cvetković, između ostalog, građanima Srbije obećao je velike investicije, bolji standard, rast proizvodnje i otvaranje 200.000 novih radnih mesta.

Premijer je u obećanjima ipak bio oprezan, pa je za ostvarenje tog plana sebi i svom kabinetu dao rok od četiri godine.

Ekonomista Jurij Bajec kaže da će najteže pitanje biti kako smanjiti inflaciju i ogroman spoljnotrgovinski deficit.

“To će biti krupan zadatak jer će se dirnuti osetljiva pitanja javne potrošnje, reforme penzionog i zdravstvenog sistema i, naravno, pitanje koliko država nepotrebno troši, to je teško pitanje za premijera”, smatra Bajec.

Profesor sa Ekonomskog instituta Stojan Stamenković, smatra da je teško izvodljiv plan da penzije budu povećane do sedamdeset odsto vrednosti zarada.

“To je na vrlo dugom štapu i privredni rast taj prostor neće da stvori - postaće problem - osim ako se ne pristupi ozbiljno jednoj temeljnoj reviziji tog sistema javne potrošnje i javnog sektora uopšte i, u tom okviru, i reviziji penzionog sistema”, objašnjava Stamenković.

Ekonomisti ipak smatraju da šansa za napredak u ekonomiji postoji. Uslov su potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i smanjenje političkog i ekonomskog rizika koji donose veliki priliv stranih investicija i nova radna mesta.

Boarov: Realističan pristup

Nasuprot kritikama nekih ekonomista i analitičara, novinar Vremena Dimitrije Boarov smatra da je ekspoze novog premijera realističan.

On je, gostujući u emisiji "Poligraf" na TV B92, ipak rekao da se vidi da je lista Za evropsku Srbiju napravila velike ustupke SPS-u kada je reč o ključnim reformama i evropskom putu Srbije.

Boarov je ocenio da Cvetkovićev ekpoze predstavlja realističan pristup onome što je moguće ostvariti i za šta se govorilo da treba da bude osnovna orijentacija.

On je, kao najznačajnije, izdvojio to što se ponovo pominje reč reforma, jer bez reformi nema ni održivog razvoja koji treba da omogući socijalno odgovornu politiku Vlade.

"Taj ekspoze ima tri stvari za koje smatram da su bitne: evropski put Srbije, povratak reformama i učvršćivanje makroekonomske stabilnosti. U stručnim krugovima se smatralo da ove stavke neće biti istaknuto u prioritete ove vlade“, rekao je Boarov.

Boarov smatra da je Cvetković logičan izbor za mandatara, imajući u vidu da je on pre svega ugledan ekonomski konsultant koji poznaje sve vodeće ljude u privredi.

"S jedne strane, on je u dobrim odnosima sa ekonomskom strukom, a, istovremeno, on je, verovatno, i izbor poslovnih krugova Srbije, jer je u mnogim kontaktima i poslovima upoznao i tu vodeću privrednu elitu. Mislim da, kada je privredna elita vagala, da je to, možda, čak bilo i presudno“, smatra Boarov.

Komentarišući kritike da je Cvetković neambiciozan, Boarov je rekao da je to pitanje stila i da je važnije da on obezbedi efikasan rad Vlade, nego da ostavi lep utisak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: