Ne spravi za "rasterivanje" mladih

Slovenačka Stranka mladih započela je akciju protiv sprave za "rasterivanje" mladih ljudi "Moskito" ("Komarac"), koja emituje visokofrekventne tonove.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.05.2008.

07:44

Default images

Stranka mladih Slovenije je na novinarskoj konferenciji, kojom započinje svoju akciju, upozorila da se pri upotrebi sprave "Moskito" radi o teškoj diskriminaciji na osnovu starosti, kao i o nehumanom i protivpravnom posezanju u privatnost i ljudsko telo, ali i o flagrantnom kršenju slovenačkog ustava.

Sprava "Moskito" emituje neprijatne visokofrekventne tonove koje mogu da čuju samo osobe mlađe od 25 godina, zbog čega se ta sprava, pre svega u Velikoj Britaniji, koristi za rasterivanje mladih ljudi, koji se okupljaju na železničkim stanicama ili pred prodavnicama.

Korišćenje ove sprave se već proširilo i na Belgiju, Nemačku i Francusku, zbog čega je slovenačka stranka mladih i započela pomenutu akciju, kojom želi da postigne potpunu zabranu upotrebe, proizvodnje i korišćenje "Moskita" u Sloveniji.

"Moskita" je i slovenački ministar za prosvetu Milan Zver ocenio kao napravu koja je štetna po mlade i predstavlja nasilje nad njima.

Istovremeno je i Belgija, na nedavnom zasedanju ministara za obrazovanje i mlade EU, predstavila poziv protiv korišćenja "Moskita", a podršku su joj dale Francuska, Portugal i Nemačka.

Tom prilikom je slovenački ministar Zver, koji je predsedavao zasedanju, rekao i da bi ministri EU morali da pošalju jasnu poruku da takav pristup nije dobar za mlade, jer je vrsta nasilja.

Zato je Stranka mladih Slovenije već pozvala slovenačke vlasti - Vladu, ministartstva unutrašnjih poslova, prosvete, rada i porodice, kao i Ured za omladinu, da zabrane "Moskito" u Sloveniji, bez obzira da li se radi o njegovom korišćenju u privatne ili javne namene, kao i bez obzira da li bi ga koristili privatnici ili organi represije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: