Mićunović: Ponuda SPS-u ostaje

Predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović izjavio je da ponuda socijalistima da sa DS-om formira vladu ostaje i pored potpisanog sporazuma o vlasti u Beogradu

Izvor: Blic, Tanjug

Četvrtak, 29.05.2008.

07:11

Default images

"Tu još ništa nije gotovo, još se razgovara", rekao je Mićunović Politici, kao i da postoji odluka Glavnog odbora DS-a o tome da lokalne vlasti mogu da prave svoje aranžmane, ali Beograd nije neka varošica, već glavni i najveći grad.

"Još jedna stvar se mora uzeti u obzir: gradonačelnici se više ne biraju direktno, i na svakoj sednici se može promeniti, ako mu se izglasa nepoverenje. Prema tome, moguće je i drukčije ponašanje SPS-a na lokalnom nivou, ukoliko bi sa nama napravio vladu na republičkom nivou", rekao je Mićunović. On je dodao da je za DS najvažnije da li socijalisti prihvataju principe na kojima pravimo vladu s namerom da Srbiji obezbedimo brz i stabilan razvoj kroz integracije s Evropskom unijom.

Upitan u čemu se SPS promenio i koja je razlika između socijalista i radikala i zašto radikali ne mogu da budu prihvatljivi kao socijalisti, Mićunović je odgovorio da su socijalisti pokazali više sposobnosti za adaptaciju u novim vremenima.

"Oni su, na primer, u Skupštini Saveta Evrope ušli u socijalističku grupaciju, a radikali su još van bilo koje grupacije. Socijalisti žele da uđu u Socijalističku internacionalu i u druge međunarodne organizacije... Socijalisti ne govore o granicama Karlovac-Virovitica, ne govore o odnosima sa Evropom koja je 'neprijateljska'", rekao je on.

Mićunović smatra da socijalisti imaju šansu da postanu reformistička socijalistička partija sa novim ljudima.

Ljajić: ZES bliži vladi od radikala

Šef Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić izjavio je da je Lista za evropsku Srbiju bliža formiranju republičke vlade od radikala, iako je juče potpisan koalicioni sporazum između SRS-a, DSS-a i SPS-a na nivou Beograda.

Ljajić je u Kažiprstu B92 kazao da će se SPS ipak odlučiti za koaliciju sa DS-om, pošto je to u državnom interesu.

On je rekao da ne vidi da će potencijalna saradnja između socijalista i stranaka sa Liste za evropsku Srbiju biti problematična kada je reč o pitanju saradnje sa Hagom.

Ljajić kaže da u dosadašnjim zvaničnim kontaktima sa SPS-om njegova lista nije dobila zahtev da se porodici Milošević odobri povratak u Srbiju.

"Što se tiče Haškog suda, SPS je podržavao vladu koja je izručila 18 haških optuženika i SPS se nije tome protivio, i ja uvek govorim da je u tom periodu ostvarena vrlo značajna, ako ne i najbolja saradnja sa Tribunalom", kazao je Ljajić.

On dodaje da je "SPS tu vladu držao u šaci i mogao da je obori kada je prvi optuženik izručen".

Blic: SPS kupuje vreme

Rukovodstvo Socijalističke partije Srbije pregovorima sa narodnjačkom koalicijom i SRS-om kupuje vreme i diže sebi cenu, piše Blic, pozivajući se na izjavu visokog funkcionera ove stranke, zato što ne veruju da će PUPS i JS „odustati od namere da se u koaliciju ide sa DS-om“, ali i zato što su "užasnuti kadrovskim predlozima DSS-a".

"Oni su se već dogovorili sa demokratama, a bez njihovih mandata nema ni koalicije sa DSS-om i SRS-om“, kaže ovaj funkcioner, zahtevajući anonimnost zbog pregovora.

Pored toga, dodaje, "užasnuti smo kadrovskim predlozima DSS-a, posebno time da Aleksandar Nikitović, šef kabineta Vojislava Koštinice, bude direktor BIA“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: