Planiran atentat na Vukčevića

Tužilaštvo za ratne zločine ima informacije da su bivši pripadnici DB-a Republike Srpske planirali atentat na tužioca Vladimira Vukčevića, potvrđeno za B92.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 09.04.2008.

07:46

Default images

O planovima atentata predstavnicima tužilaštva ispričao je svedok koji je bio uključen u organizovanje atentata i naveo da su u sve bili umešani i nekadašnji saradnici Milorada Ulemeka Legije. Ministar pravde pozvao je sve nadležne službe da osiguraju bezbednost pravosudnim radnicima kako Srbija ponovo ne bi preživela mart 2003. godine.

U Tužilaštvu za ratne zločine saslušan je svedok koji je tvrdio da su bivši pripadnici Državne bezbednosti Republike Srpske nedavno planirali atentat na šefa tog tužilaštva Vladimira Vukčevića.

Svedok je rekao da su organizatori atentata bili nekadašnji saradnici Milorada Ulemeka i naveo imena dva čoveka koji su u vreme rata u Bosni i Hercegovini bili pripadnici DB Republike Srpske, a sada su označeni kao važne karike u organizovanom kriminalu.

Prema tvrdnjama svedoka, pored Vukčevića bilo je planirano da budu ubijena i još dvojica visokih službenika sadašnje Vlade Srbije.

Portparol tužilaštva za ratne zočine Bruno Vekarić potvrdio je za B92 da se tužilaštvu sredinom februara javio svedok čiji iskaz se sada proverava. "Čovek je jednostavno skupio hrabrost da kaže neke stvari. Bio je veoma uplašen. Bio je veoma racionalan. Ali da li je ozbiljan ili ne? Pominjao je neka imena koja su poznata tužiocima sa prostora RS. Iz nekog bivšeg perioda. Pominjao je neke iz organizovanog kriminala da je bio njihov saborac i to je sve što mogu da kažem. Ostalo sve spada u domen istrage i nadam se da će se doći do rezultata", kazao je Vekarić.

Ministar pravde Dušan Petrović razgovarao je danas sa tužiocem Vukčevićem o pretnjama kojima je izložen u poslednje vreme.

Vukčević je novinarima pokazao anonimno preteće pismo koje je na adresu tužilaštva stiglo juče, a kako je rekao, pretpostavlja se da je ta poruka, inače pisana latinicom, poslata iz Srbije.

"Ciklično nailaze ovakve atmosfere da kažem tako, linča kada ja počinjem da dobijam pretnje. Pretnje obično dolaze nakon izjava u javnosti pojedinih političkih lidera koji omalovažavaju posao kojim se bavimo, a ja mislim da se ovde radi o jednom vrlo važnom državnom poslu i mi moramo da pred međunarodnom zajednicom dokažemo da smo civilizovana država koja može taj posao da radi", naveo je tužilac Vukčević.

Ministar Dušan Petrović izjavio je da nadležne službe javne i državne bezbednosti imaju obavezu da pruže punu zaštitu angažovanima na državnim poslovima kojima je ugrožen lični ili profesionalni integritet.

On je dodao da je od policije i drugih službi dobio uveravanje da su procene obavljene i da će biti otklonjeni svi rizici kojima su tužilac i predstavnici Tužilaštva za ratne zločine izloženi.

"Svako onaj ko olako shvata ovakve pretnje. Svako onaj ko sa omalovažavanjem pristupa ovakvim situacijama treba da se seti da smo se svi zajedno 2003. godine nalazili u sličnoj situaciji i završilo se tako što je predsednik vlade ubijen. Mi to kao zemlja sebi više nikada ne smemo da dopustimo", kazao je ministar pravde.

Urednik nedeljnika Vreme i autor filma "Jedinica" Filip Švarm kaže da planiranje atentata na tužioca Vukčevića treba sve da zabrine, pre svega kada se zna da je nedavno ubijen sudija u Knjaževcu, a pre toga i u Vojvodini.

Švarm podseća da su pripadnici "crvenih beretki" u toku rata bili vrlo aktivni u Republici Srpskoj, čiji je jedan od zadataka bio da formira slične jedinice.

Koordinatori Akcionog plana za saradnju sa Haškim tribunalom Vladimir Vukčevića i Rasim Ljajić više puta su dobijali preteća pisma.

U jednom od tih pisama tužiocu Vukčeviću prećeno je da će dobiti metak u čelo, a pismo je potpisala grupa Srba iz Evastona.

"Ne obraćati pažnju na pretnje diletanata"

Gostujući u emisiji Kažiprst Radija B92, Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo, istakla je da Tužilaštvo ne bi trebalo da obraća pažnju na ovakve pretnje koje, prema njenim rečima, dolaze od strane grupe diletanata.

Tužilaštvo mora da odaje utisak moćne organizacije, kojoj niko ništa ne može.

"Tužilaštvo mora u javnosti da dobije podršku za podizanje optužnica, za obračun sa ratnim zločinima, a kako će da dobije podršku ako se govori o tome koliko je tužilac ili tužilaštvo na meti. To je onda stvaranje jednog potpuno drugačijeg utiska, onda će ljudi da kažu: kako će oni da uhapse nekog ako stalno imaju neke pretnje", rekla je ona.

Ona dodaje da to treba da prijave.

"I kada se istraži ili nađe stvarno neki trag, kada dođu do neke konkretne grupe, onda treba da sa tim izađu, da kažu - mi smo raskrinkali, da pokažu da su se sa njima obračunali", rekla je Nataša Kandić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

22 h

Podeli: