"Da se izvrše rešenja poverenika"

Potrebno prinudno izvršenje odluka poverenika za informacije od javnog značaja, istaknuto na debati koju je organizovao OEBS.

Izvor: B92

Sreda, 19.12.2007.

14:25

Default images

Trenutno, krivične prijave za oglušivanje o odluke poverenika za informacije podnosi Ministarstvo kulture, a tim poslom se u ministarstvu bavi jedan čovek. Od početka rada poverenika za informacije do sredine 2007. godine primljeno je oko 4000 zahteva za dostupnost informacijama, dok oko 195 rešenja nikada nije izvršeno.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je da je u razgovoru sa predstavnicima Vlade, o Ugovoru o koncesiji za autoput Horgoš - Požega, stekao utisak da će biti donet akt koji će omogućiti ispunjavanje odredbe Zakona i da će u slučaju potrebe Vlada obezbediti izvršenje rešenja.

Međutim, Šabić kaže da se to nikada nije dogodilo i da ga zabrinjava što je u proteklih šest meseci broj neizvršenih rešenja poverenika premašio cifru od 200.

"Ono što mislim da je osnovni zaključak, to je dakle da je neophodno da u vrlo dogledno vreme Vlada Srbije uredi pitanje obezbeđenja i izvršenja rešenja poverenika. Ja neću da ulazim u to koji bi to eventualni organ, radno telo, komisija bio, to je na kraju stvar onoga ko taj propis donosi, ali je svakako neophodno operacionalizovati odredbu koja nam daje šansu da oni koji ne žele da poštuju odluke nadležnih državnih organa da se suoče sa tim da je u normalnom civilizovanom društvu to nešto što se ne toleriše", rekao je Šabić.

On smatra da je druga stvar promeniti, ili bar, kako kaže, aktivirati "jačajuće resurse" koje Ministarstvo kulture ima, odnosno aktivirati taj mehanizam nadzora i kontrole.

U Ministarstvu kulture kažu da ta institucija nema dovoljno resursa da se bavi podošenjem krivičnih prijava za oglušivanje o odluke poverenika.

Pomoćnik ministra kulture Dragan Janjić kaže da su na administrativnom odboru za kulturu i informisanje inicirali da se neposredna primena Zakona o dostupnosti informacijama izmesti iz Ministarstva kulture, što je bilo prihvaćeno, ali se nije odmaklo dalje od toga.

"Prosto kažem da se nadam da ćemo početkom sledeće godine, ili makar kad se završe izbori nekako naći načina da se u Skupštini ovo pitanje postavi na odgovarajući način, da se još jednom o tome razgovara na Odboru, da Odbor zvanično inicira neki zahtev za promenu", rekao je Janjić

On smatra da bi takvo rešenje bilo višestruko dobro. "Ne smatram dobrim rešenjem da to ostane u Ministarstvu kulture i da sad Ministarstvo kulture počne da gradi neku infrastrukturu iznova, to bi blio prodto pogrešno. Niti imamo iskustva, niti imamo kapaciteta za to", naveo je Janjić.

Poslanik SPS i član Admnistrativnog odbora o platama direktora i članova upravnih odbora Rajko Baralić izjavio je da će se potruditi da dođe do izmena Zakona o dostupnosti informacijama, ali da nije optimista, jer je to velika borba.

"Mi smo ušli u jedan čitav projekat da dokažemo da u Srbiji u javnim preduzećima postoje dve vrste zarada. Jedna je plata, a druga takozvani menadžerski dodatak koji u nekim javnim preduzećima iznosi 500 hiljada dinara. Nemoguće je da u državi predsednik republike ima platu 120.000 dinara, a da vam kaže direktor NIS-a da je njegova ukupna zarada koja iznosi milion dinara službena tajna", smatra Baralić.

Poverenik za informacije Rodoljub Šabić takođe je objasnio da se u Zakonu navodi da je Vlada Srbije, u slučaju potrebe, obavezna da obezbedi izvršenje ali se ne navodi kako, i istakao da je on više puta pokretao inicijativu da se formira administrativna komisija ili odbor pri Vladi koji će se time baviti ali da su njegove inicijative ignorisane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: