Dinkić: Besplatne akcije u januaru

Mlađan Dinkić izjavio je da bi zakon o podeli besplatnih akcija građanima mogao da bude na snazi već od Nove godine.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 10.12.2007.

07:50

Default images

To će otvoriti mogućnost da oko četiri miliona građana, koji do sada nisu dobili akcije u procesu privatizacije, ostvare pravo na beneficiju koja je predviđena zakonom još davne 2001. godine, rekao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja za Novosti.

"Mi smo se odlučili za model koji predviđa da svi punoletni državljani Srbije, koji navrše 18 godina zaključno sa 31. decembrom 2007. godine, imaju pravo na besplatne akcije", kazao je Dinkić.

On je objasnio da oni koji će ostvariti pravo na besplatne akcije moraju da imaju prebivalište na teritoriji Srbije, ili status privremeno raseljenog lica sa Kosova i Metohije.

"Pravo na besplatne akcije imaju svi koji su državljanstvo stekli zaključno sa 30. junom 2007. godine. Ovaj rok je stavljen kako bi se izbeglo fiktivno prelaženje u državljanstvo sada, kada je zakon donet", rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, evidencija će za građane biti vrlo jednostavna, oni će moći da se prijave samo sa ličnom kartom bilo kojoj pošti ili filijali Nacionalne službe za zapošljavanje i tamo će se lični podaci upoređivati sa onim iz biračkih spiskova.

"Građanin tu završava sa prijavom, naravno, bez ikakvih troškova. Sve, zatim, kontroliše Agencija za privatizaciju", dodao je Dinkić.

On očekuje da će javni poziv građanima za prijave biti objavljen već tokom januara naredne godine.

Dinkić je ukazao da građani ovim zakonom dobijaju 15 odsto ukupne vrednosti kapitala javnih preduzeća koja su predmet privatizacije u naredne tri godine - NIS, EPS, Jat, Telekom, Galenika i Aerodrom "Nikola Tesla".

"Planiramo da se svakom dodeli po nekoliko akcija svih javnih preduzeća na koje se zakon odnosi. Želja nam je da građani dobiju mogućnost da te akcije prodaju, a deo, možda, i zadrže", rekao je Dinkić dodavši da će prva trgovanja akcijama, ukoliko sve bude išlo po planu, početi u prvoj polovini 2009. godine.

Povećanje penzija od 12 do 13 odsto

Ministar finansija Mirko Cvetković izjavio je da će penzije biti povećane za 12 - 13 odsto jer postoji potreba da se uskladi prosečni nivo penzija sa prosečnim nivoom plata.

Cvetković je novinarima u parlamentu rekao da će se to odnositi na januar sledeće godine, ali da još ne zna kada će povećanje penzija biti isplaćeno.

"Pre januara ne može, jer tek u decembru možemo znati koji je taj nivo, jer se uklađuje odnos decembarske plate sa decembarskom penzijom", istakao je ministar finansija.

On je predočio da će u decembru prosečni nivo penzija iznositi između 52 i 53 odsto prosečne plate, pa je zato potrebno da se nivo plata i penzija uskladi.

Prema njegovim rečima, penzioneri koji su penzije stekli na osnovu radnog odnosa, u decembru će dobiti deo "velikog duga", dok će poljoprivredni penzioneri na isplatu duga moći da računaju u sledećoj godini. Time će biti iplaćen kompletan dug za obe kategorije penzionera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: