Neiskorišćena solarna energija

Srbija godišnje ima 2.000 do 2.300 sunčanih sati, dovoljno za primenu solarnih kolektora.

Izvor: B92

Nedelja, 28.10.2007.

10:53

Default images

Dok druge države podstiče kupovinu solarne opreme, u Srbiji solarni kolektor ne može biti kupljne uz poreske olakšice, a kupovina je nepovoljna. Uprkos toj činjenici, vodu u kući Ljubiše Stevanovića u selu Bubušinac kod Požarevca greju dva solarna kolektora. Zahvaljujući upotrebi energije sunca, on struju plaća oko 60 odsto manje.

Stevanović radi u Austriji, gde poslednjih pet godina zakon obavezuje građevinski sektor da u nove zgrade ugrađuje solarne kolektore. On objašnjava da vlada u Beču podstiče stanovnike da ugrađuju solarne kolektore.

"Država subvencioniše 40 posto. Vi taj novac ne vraćate, to je stimulacija, a krediti su s kamatom od 1,26 odsto", kaže on.

Pomoćnik ministra energetike Vladan Karamarković kaže da je osnovni razlog nedovoljnog korišćenja obnovljivih izvora energije u Srbiji nepodudarnost cene električne energije i energenata.

"Sve dok vam je jeftinije da koristite električnu energiju za proizvodnju sanitarne tople vode, bez obzira na podsticajna sredstva Vlade, ne možemo očekivati veće investicije u postrojenja za proizvodnju solarne energije. Drugim rečima, električna energija za te svrhe mora da bude skuplja", kaže on.

Prema rečima Karamarkovića, Ministarstvo u saradnji sa Svetskom bankom radi na podsticajnim merama za veće korišćenje obnovljivih izvora energije, a prvi rezultati se očekuju naredne godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: