"Ima da se puši"

Revoltirani slovenački ugostitelji danas organizuju akciju građanske nepokornosti pod nazivom "Ima da se puši".

Izvor: B92

Subota, 20.10.2007.

10:50

Default images

Udruženje ponuđača ugostiteljskih usluga Slovenije revoltirano drastičnim padom prometa, do koga je došlo posle nedavnog stupanja na snagu zakona o zabrani pušenja na javnim, zatvorenim mestima, danas u 500 lokala, u Sloveniji, organizuje dan građanske nepokornosti, pod nazivom "Ima da se puši".

Uprkos zakonu, ugostitelji će svojim gostima dozvoliti pušenje u lokalima. Bez obzira na to, slovenačko ministarstvo zdravlja je saopštilo da će zdravstveni inspektori i u vreme ovog demonstriranja građanske nepokornosti, pregledati lokale i kažnjavati sve koji se zakona o zabrani pušenja ne pridržavaju. Kazne za fizičke osobe su 125 evra, a za pravne, odnosno za vlasnike lokala od 2.000 do 32.000 evra.

Uvođenje zakona o zabrani pušenja je mnogim ugostiteljima prepolovilo zaradu. Promet je pao i do 70 odsto, a mnogi vlasnici malih lokala su se našli pred bankrotom. Istovremeno su pale i narudžbine za dostavljače i proizvođače.

Istovremeno su se uvređeni našli i mnogi pušači, koji bi trebalo da puše u posebno izgrađenim staklenim kabinama, sa stolicom i stojećom pepeljarom, žaleći se da se osećaju kao u zoološkom vrtu.

Ugostitelji su nastali problem probali da reše izbacivanjem stolova i stolica na ulice, a zbog hladnog vremena, uveli su i plinske grejače i dizajniranu ćebad, u koju njihovi gosti, pušači, mogu da se umotaju, dok sede napolju.

Pojavili su se i maštovitija rešenja, poput onog, kog se setio ugostitelj na Bledu, koji je svoj lokal prezidao, odnosno podelio na dva dela. Prvi je smanjena kafana, a u drugi je doneo kauče i fotelje i proglasio ga svojim stanom. Tako gosti iz kafane mogu da pređu u "stan" i tamo puše, jer kako je rekao, u njegovom stanu on dozvoljava pušenje.

Revoltirani ugostitelji su se već žalili ministarstvu zdravlja, koje je njihove žalbe odbilo, ali i Ustavnom sudu Slovenije, jer smatraju da ovakva zabrana uskraćuje ustavom garantovano pravo na izbor.

Ministarstvo zdravlja je ocenilo da je prerano za konačne ocene o šteti koja je nastala u ugostiteljstvu i navodi da je i u drugim zemljama, u prvih par meseci, došlo do pada prometa, ali se tokom narednih meseci pokazalo da se situacija poboljšava. Ako tako ne bude i u Sloveniji, ministarstvo ocenjuje da bi "trebalo da se zapitamo zašto smo drugačiji."

Potpunu zabranu pušenja je, u EU, uvelo već 11 država: Irska, Malta, Italija, Švedska, Litvanija, Estonija, Finska, Velika Britanija, Francuska, Holandija i Slovenija.

Na ovu temu možete raspravljati i na Forumu B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: