Četvrtak, 11.10.2007.

08:27

Da li je dokaziva lekarska greška?

Emisija B92 istražuje večeras je tragala za odgovorom na pitanje da li su lekari unapred amnestirani od nesavesnog postupanja.

Izvor: B92

Default images

Izricanje zatvorskih i novčanih kazni zbog nesavenosti i grešaka lekara, prava je retkost u Srbiji. Lekari ne snose nikakve sankcije, čak i kada njihove profesionalne propuste utvrde stručnjaci, poput Sudsko-medicinskog odbora, jer se tim činjenicama do sada nije bavila nijedna državna institucija, niti bilo koja esnafska organizacija.

Devetnaestogodišnja Jelica Radović preminula je prošle godine peti dan nakon operacije čukljeva na privatnoj klinici Decedra. Trenutno je u toku istraga o ovom slučaju. Ali, sudski procesi traju veoma dugo, a za to vreme, dok im se ne dokaže krivična odgovornost, lekari neometano rade, čak i onda kada njihove profesionalne propuste utvrde stručna tela.

Dijana Radović, majka Jelice Radović, priseća se da su joj lekari govorili da će sve biti uredu: "Šake su joj bilo mastilo plave, usta takođe i sva je bila ošamućena i videlo se da trpi bolove. A sestra mi sve vreme pored mene priča kako je ona dobro, kako je operacija dobro prošla, kako su lekari zadovoljni", kaže Radovićeva.

Međutim, u Izveštaju o vanrednom nadzoru o drugom i trećem postoperativnom danu se navodi: "Iako postoperativni tok nije bio uobičajen za zdravu, mladu osobu, nisu preduzeta blagovremena ispitivanja i adekvatno praćenje bolesnice, već tek kada je došlo do značajno promenjenog opšteg stanja i vitalne ugroženosti."

Dijana Radović tvrdi da joj je strašno bilo saznanje da u Srbiji ne postoji lekarska komora, kako je rekla, u smislu da ne postoji neko udruženje kojem su lekari neposredno odgovorni.

Otac Zorana Matića, preminulog posle operacije vena, takođe na klinici Decedra, već sedam godina na sudu pokušava da utvrdi odgovornost za smrt svoga sina.

I u ovom slučaju veštaci su konstatovali da su lekari na osnovu simptoma morali da posumnjaju na emboliju pluća, ali to do sada nije bilo dovoljno da se dođe do pravosnažne presude.

"To je neverovatna stvar. Šest godina se bavimo infarktom pluća, što je neoborivo dokazano, da bi sada gospoda izmislila da je reč o infarktu srca", kaže Matić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

22 h

Podeli: