Trodnevna žalost u RS

Vlada Republike Srpske povodom smrti predsednika RS Milana Jelića proglasila trodnevnu žalost.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 01.10.2007.

10:14

Default images

Zastave na svim institucijama tog entiteta će 1, 2. i 3. oktobra biti spuštene na pola koplja, a u RS otkazane su sve sportske i kulturne manifestacije u naredna tri dana. Jelić će biti sahranjen u sredu u Modriči.

Predsednik Republike Srpske Milan Jelić preminuo juče od posledica srčanog udara, u 51. godini. Jeliću je pozlilo dok je rekreativno igrao fudbal u Modriči, posle čega je hitno prevezen na odeljenje Intenzivne nege Opšte bolnice u Doboju.

Uprkos pokušajima reanimacije, lekari nisu uspeli da ga spasu, saopštio je direktor bolnice Duško Vasić.

Hiljade građana odale su počast predsedniku duž celog puta od Doboja do Banjaluke, a večeras će u Banskom dvoru biti omogućeno građanima da mu odaju poslednju počast, potvrdio je premijer RS-a Milorad Dodik.

Članovi porodice, prijatelji, zvaničnici Republike Srpske i Saveza nezavisnih socijaldemokrata okupili su se u bolnici, a premijer RS Milorad Dodik izjavio je da je Jelić obeležio prethodni period i da je reč o teškim trenucima za RS.

Šira javnost u Bosni i Hercegovini nije upoznata s činjenicom da je Jelić imao srčanih tegoba, pa i operaciju ugrađivanja bajpasa, te je vest o njegovoj smrti mnoge iznenadila.

Jelić je bio i predsednik Fudbalskog saveza BiH, pa je ostavio velikog traga i na unapređenju tog sporta po okonačanju rata. Milan Jelić je na funkciji predsednika RS bio godinu dana.

Povodom smrti predsednika Republike Srpske Milana Jelića telegrame saučešća uputili su predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, kao i premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

Kako ustavom nije predviđena ovakva situacija, Narodna skupština RS-a večeras je raspravljala o načinima za prevazilaženje te nedorečenosti.

Predsednik Parlamenta RS obavlja dužnost predsednika RS

Narodna skupština Republike Srpske večeras je na vanrednoj sednici u Banjaluci donela je privremenu odluku po kojoj će nadležnosti predsednika RS, obavljati predsednik Parlamenta RS Igor Radojičić iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Do donošenja ove odluke, na predlog vlade RS, došlo je posle iznenadne smrti predsednika RS Milana Jelića, koji je preminuo juče od posledica srčanog udara. Vladu RS predvodi SNSD, kojoj je pripadao i Jelić.

Na osnovu ove privremene odluke Radojičić će predstavljati RS, donositia ukaze o proglašenju zakona, obavljati poslova iz oblasti bezbednosti i odnosa RS sa drugim državama i međunarodnim organizacijama, kao što će i odlučivati o poveravanju poslova potpredsednicima RS.

Potpredsednici RS su Adil osmanović i Davor Čordaš.

Obavljanje neodložnih poslova iz nadležnosti predsednika RS trajaće do izbora predsednika srpskog entiteta.

Narodna skupština RS zadužila je vladu RS da hitno i neodložno obavesti Izbornu komiisiju BiH da je predsednik RS Jelić preminuo i da zatraži da postupi po izbornom zakonu BiH.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS.

Privremenu odluku su podržali poslanici srpskih stranaka, njih 68, dok su poslanici bošnjačkih partija bili uzdržani, obrazlužići to činjenicom da ova situacija nije regulisana Ustavom i izbornim zakonom RS.

Koštunica: Vlada i srpski narod tuguju

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica uputio je saučešće porodici Jelića, premijeru Miloradu Dodiku i građanima Republike Srpske.

"Republika Srpska je izgubila svog predsednika, a Srbija pravog prijatelja. Vlada Srbija i ceo srpski narod duboko tuguju za predsednikom Republike Srpske. Zajedno smo radili i gradili velike planove na dobrobit Srbije i Srpske", poručio je Koštunica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: