BiH: Protokol kao privid

Privid da je Protokolom o reformi policije BiH konačno rešeno najznačajnije političko pitanje u toj zemlji trajao samo nekoliko sati.

Izvor: B92, FoNet

Subota, 29.09.2007.

10:54

Default images

Nakon prvog talasa iznenađenja kad je objavljena vest da su lideri Stranke za BiH i SNSD-a Haris Silajdžić i Milorad Dodik u Sarajevu potpisali Protokol o reformi policije, bosanski mediji sinoć su prikazali sasvim drugačije lice tog dokumenta.

Umesto najavljenog konačnog rešenja policijske reforme, Protokol je pokrenuo čitav niz oštrih reakcija, pa čak i optužbi da je reč o političkoj podvali namenjenoj međunarodnoj zajednici, ali i građanima BiH.

Izjave dva najuticajnija političara u zemlji nakon potpisivanja dokumenta ukazivale su na to da su rešene ključne nesuglasice u reformskom procesu i da su time, kako je rekao Silajdžić, stvoreni uslovi za potpisivanje Sporazuma o pstabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

Dodik je poručio da su približeni stavovi o pitanju koje je dosad bilo ključna kočnica za dogovor – formiranju lokalnih policijskih oblasti. Međutim, nakon što je objavljen integralan tekst Protokola, postalo je jasno da nijedna od tačaka oko kojih se dva lidera spore već mesecima, praktično nije ni dotaknuta. Najznačajnije pitanje – sudbina policije Republike Srpske – i ne spominje se u kontekstu konačnog rešenja.

Nedorečenosti u dokumentu otvorile su pravu lavinu reakcija u oba entiteta. Predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić poručio je da je reč o još jednoj političkoj predstavi Dodika i Silajdžića.

Predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić bio je još oštriji, tvrdeći da ovaj dokument nudi gora rešenja i od nedavno odbačenog plana OHR-a.

Protokol, prema svemu sudeći, neće pomeriti reformu policije iz ćorsokaka, ali se postavlja pitanje šta je bio povod dvojici dosad nepomirljivih lidera za ovakav korak. Kako je ova reforma uslov za Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pojedini analitičari pretpostavljaju da su Dodik i Silajdžić nameravali prividnim rešenjem otvoriti put za potpisivanje sporazuma.

Nekoliko neformalnih večera s dvojicom lidera mnoge u Bosni navodi na pomisao da je i visoki predstavnik Miroslav Lajčak imao velikog udela u tome, verovatno tražeći bilo kakav izlaz iz trenutne pat-pozicije.

OHR traži dodatna tumačenja protokola

Portparol Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini rekao je danas da će OHR zatražiti dodatna tumačenja u vezi protokola o reformi policije u BiH, koji su potpisali dvojica vodećih političara u BiH, Milorad Dodik i Haris Silajdžić.

"OHR je juče dobio protokol, koji su potpisali gospoda Dodik i Silajdžić, koji je odmah prosleđen relevantnim organima Evropske unije. U prvom čitanju, u OHR, uočeno je da postoje određeni delovi u protoklu, koji nisu jasni ili su ostali nedorečeni", rekao je portparol OHR Oleg Milišić u izjavi Tanjugu.

Milišić je rekao da će OHR već tokom dana tražiti pojašnjenje nejasnih, delova od Dodika i Silajdžića koji su u petak u Sarajevu potpisali Protokol.

Milišić nije hteo da prezira, koje su nejasnoće u Protokolu. "Dok ne stupimo u kontakt sa Dodikom i Silajdžićem, nećemo ulaziti u te detalje", rekao je Milišić.

Podršku Protoklu su do sada dali Dodikove i Silajdžićeve kolege iz stranaka, kao i Partija demokratskog progresa (PDP) Mladena Ivanića, koja je u vladajućoj kolaciji sa SNSD i sa Strankom za BiH.

Protiv Protokola su i glavne opozicione opozicione stranke u RS i BiH, Srpska demokratska stranka (SDS) i Socijaldemokratska partija. Protokol nije prihvatila ni Stranka demokratske akcije (SDA), koja se takođe se nalazi u vladajućim strukturama i na nivou entiteta, RS i Federacije BiH, i države.

Lideri hrvatskih stranaka se, pak, nisu izjašnjavali, navodeći da još "nisu dobro proučili tekst potpisanog protokola o reformi policije u BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: