Subota, 29.09.2007.

10:54

BiH: Protokol kao privid

Privid da je <a href="http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&amp;mm=09&amp;dd=28&amp;nav_id=265554" class="text-link" target= "_blank">Protokolom o reformi policije BiH</a> konačno rešeno najznačajnije političko pitanje u toj zemlji trajao samo nekoliko sati.

Izvor: B92

BiH: Protokol kao privid IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

7 Komentari

Sortiraj po:

Libertarian

pre 16 godina

Kad u jednoj zemlji ne mogu ni oko cega da se sloze onda je samo pitanje kad' ce i spoljni faktori dici ruke... Bosna, Belgija, Moldavija... postavlja se pitanje cemu ih odrzavati protiv volje vecine gradjana?

Boki

pre 16 godina

Kad stignu prjetnje o smjenivanju Dodika i Silajdzica,onda se postignu dogovori za dva sata koji se nisu mogli postici godinama.To je jos jedan dokaz koliko je "nasim"vodama stalo do nas a koliko do vlasti.Narode opameti se ves jednom i borimo se za dobrobit svih koji zive u BiH I RS a ne da vjerujemo u neke bajke koje vec traju skoro 20 godina.Zar je bito ime policajca ili kako on odraduje svoj posao?Ponekad pomislim da smo svi pali pod uticaj dugogodisnje propagande,i da oni koji pokusavaju nesto dobro uciniti za nas narod ili su ubijeni ili su proglaseni izdajnicima.U pamet moj narode,u pamet...

Sami ocenite o cemu se radi

pre 16 godina

"Saglasni smo u potpunosti i bezuslovno sa sadržajem ovog Protokola i svim njegovim pojedinačnim tačkama u niže navedenom tekstu".

I Reforma postojećih policijskih struktura u BiH sprovodiće se u skladu sa sljedeća tri principa koje je definisala Evropska unija:

- sve zakonodavne i budžetske nadležnosti za sva pitanja policije moraju se nalaziti na državnom nivou
- nema političkog miješanja u operativni rad policije
- funkcionalne lokalne policijske oblasti moraju se utvrditi na osnovu tehničkih kriterija za rad policije, pri čemu se operativna komanda sprovodi na lokalnom nivou.

II U skladu s tim, slažemo se i prihvatamo da:

1. struktura policijskih snaga u BiH neće prejudicirati buduća ustavna rješenja, niti na bilo koji način definisati buduću ustavnu strukturu zemlje
2. struktura policijskih snaga u BiH će odgovarati ustavnoj strukturi zemlje
3. cjelokupna reforma ima za cilj stvaranje funkcionalne, multietničke i profesionalne policije, koja će osigurati bezbjednost građana i dobara na cijeloj teritoriji BiH
4. zakonodavne nadležnosti za pitanja policije će biti u nadležnosti BiH uključujući i nadležnost za konsolidavni (okvirni) budžet za sve policijske strukture u BiH
5. nema političkog miješanja u rad policije
6. operativna komanda bude realizovana na lokalnom nivou, a lokalne policijske oblasti treba utvrditi na osnovu tehničko-profesionalnih kriterija
7. policijske snage u BiH kao profesionalna struktura je ravnomjerno raspoređena na teritoriji čitave BiH, u skladu sa posljednjim popisom stanovništva
8. policijske strukture u BiH budu u skladu sa najboljom praksom koja postoji u višenacionalnim i složenim državama, koje bi mogli koristiti kao model organizovanja najprimjereniji za BiH
9. nova i reformisana policijska struktura će biti usklađena sa bilo kojim ustavnim reformama za BiH koje uslijede u narednom periodu.

III Policijske strukture na nivou BiH će sačinjavati:

1. Direkcija za koordinaciju policije sa statusom upravne organizacije u okviru Ministarstva bezbjednosti BiH. Na čelu Direkcije će biti direktor policije, a ona će se sastojati iz sljedećih organizacionih segmenata:
- Kabinet direktora
- Operativni centar
- Odjeljenje za koordinaciju policije
- Odjeljenje za standardizaciju

2. Granična policija BiH
3. Centar za kriminalističko-tehnička vještačenja
4. Odjeljenje za standarde u obrazovanju.

IIIa Agencija za istrage i zaštitu BiH nastavlja rad u okviru sadašnjih zakonskih rješenja kao posebna upravna organizacija u sastavu Ministarstva bezbjednosti BiH.

IV Lokalna policijska tijela će biti uspostavljena zakonom BiH i biće zadužena za realizaciju policijskih zadataka utvrđenih spomenutim zakonom. Između ostalog, lokalna policijska tijela će biti generalno odgovorna za sprečavanje, otkrivanje i istrage krivičnih djela koja nisu u nadležnosti Granične policije BiH i Agencije za istrage, kao i poslove koji nisu u nadležnosti Direkcije za policijsku koordinaciju.

V Neophodnu koordinaciju lokalnog nivoa policijskih struktura vršiće Direkcija za koordinaciju policije, pri čemu će se u radu obezbijediti standardizacija kako bi se građanima na čitavom prostoru BiH obezbijedila intervencija policije koja je profesionalna i blagovremena, te na istom nivou kvaliteta. Teritorijalna nadležnost regionalnih centara policije će biti u skladu sa teritorijalnom nadležnošću postojećih okružnih, odnosno kantonalnih tužilaštava u entitetima i Brčko Distrikta. Konačno teritorijalno rješenje lokalnih policijskih oblasti biće utvrđeno sa tehničkim funkcionalnim kriterijima što će se utvrditi Zakonom o policijskoj strukturi BiH.

VI U sastavu svake lokalne policijske oblasti uspostaviće se Savjeti za bezbjednost lokalne zajednice sa ciljem uspostavljanja adekvatnog partnerskog odnosa i uticaja na rad policije, te neophodne kontrole rada policije od strane lokalne zajednice u obimu u kojem ta kontrola na predstavlja direktno miješanje u operativni rad policije ili u operativna pitanja koja se odnose na način sprovođenja pojedinačnih zadataka u okviru nadležnosti lokalnih policijskih tijela.

VII Odbor direktora policije razmatra pitanja od inteesa za saradnju policijskih tijela i donosi odgovarajuće odluke u tom pogledu; donosi odluke o predstavljaju policijskih službi BiH na međunarodnom planu; donosi odluke o informisanju javnosti; donosi odluke o pitanjima na osnovu kojih se traži izvršenje određenih poslova i zadataka.

VIII Stalni članovi Odbora direktora policije su: direktor policije, pomoćnici direktora za policijsku strukturu RS-a i Federacije BiH, direktor Granične policije BiH i direktori lokalnih policijskih oblasti. Odbor direktora policije donosi odluke konsenzusom članova, a ako nema konsenzusa onda većinom glasova u koju moraju biti uključeni glasovi iz entiteta i konstitutivnih naroda.

IX U cilju eliminacije političkog miješanja u operativni rad policije, u okviru policijske strukture se osnivaju sljedeća tijela: Nezavisni policijski odbor na nivou BiH za nivo policijskih struktura BiH koga bira Parlamentarna skupština BiH, Nezavisni policijski odbor na nivou entiteta koje biraju parlamenti entiteta, kancelarija za žalbe građana i savjet za bezbjednost lokalne zajednice.

X Utvrdiće se izričita nadležnost policijskih tijela sa državnog nivoa buduće policijske strukture za međunarodnu policijsku saradnju i komunikaciju.

XI Nadležnosti pojedinih organizacionih dijelova policijske strukture utvrdiće se u skladu sa policijskim standardima evropskih država.

XII Finansiranje policijskih struktura u BiH će se vršiti na principima konsolidovanog budžeta. Konsolidovani budžet policijskih struktura u BiH će se usvajati posebnom odlukom Parlamentarne skupštine BiH, a na prijedlog Ministarskog vijeća u skladu sa postojećom procedurom u BiH, a izvršenje tako usvojenog budžeta će se realizovati putem budžeta trezora BiH za policijske organe sa nivoa BiH, a za niže nivoe način izvršenja budžeta će se urediti zakonom, navodi se u Protokolu.
FENA

mladjo

pre 16 godina

Ja zivim u RS. U toj RS razni mafijasi uzimaju reket, maltretiraju narod, a sve vise dolazi dokrvavih obracuna riminalnih grupa. Policija nista ne cini da to sprijeci. Moze li mi Sasa onda objasniti o kojoj on slobodi u 10 kvadratnih metara prica? Kakva sloboda? Policija RS je udruzena sa mafijom (kao i federalna). Ne kazem da tako nece biti ni sa reformisanom policijom,ali zasto bar ne pokusati? Ako uspijemo, dobro i jeste. Ako ostane kako je danas, tako mi je svejedno da li ce se policija, koja meni ne garantuje sva moja prava i slobode, koja je udruzena sa mafijasma, zvati Policija RS ili Policija BiH ili Policija Tadzikistana.

dragan,RS

pre 16 godina

Nikad od Srba politicara dobrog i mudrog i to se sad pokazuje. Rjesenje koje nudi Dodik je policija koja bi se mozda zvala policija RS ali pod kontrolom Sarajeva,znaci nakon nekog vremena moze se ukinuti ime policije a i tako nije vise nadlezna RS nad njom. A taj isti covjek Dodik se kuno da nece dati policiju RS i na tome dobio glasove i pobjedio na izborima. Ima li koji Srbin politicar da je dosljedan u svojim stavovima,NEMA takav nepostoji.I mi zelimo da zivimo bolje,da nam standard bude veci da budemo normalna zemlja. Postavlja se pitanje dali je to uopste moguce? i mi Srbi svatimo da je danasnje stanje nas maskimum i zasto mastati o nerealnim zeljama da zivimo dobro i bogato kad mi to neznamo niti umijemo.Kad to svatimo biti ce nam lakse i kad cemo prestati mjenjati svoj stav samo radi licnog interesa mozda nam bude bolje.

SAŠA

pre 16 godina

Kada bi vas neko doveo u dilemu da prihvatite STAN OD 300 KVADRATA U KOJEM BI VAS MUČILI I RUPU OD 10 KVADRATA U KOJEM BISTE ŽIVJELI POTPUNO SLOBODNO,ŠTA BISTE ODABRALI?Elem,Dodik ne smije prihvatiti ukidanje Policije Republike Srpske ni po cijenu MNOGO GORIH SANKCIJA od jednog običnog neulaska u EU.

mladjo

pre 16 godina

Ja zivim u RS. U toj RS razni mafijasi uzimaju reket, maltretiraju narod, a sve vise dolazi dokrvavih obracuna riminalnih grupa. Policija nista ne cini da to sprijeci. Moze li mi Sasa onda objasniti o kojoj on slobodi u 10 kvadratnih metara prica? Kakva sloboda? Policija RS je udruzena sa mafijom (kao i federalna). Ne kazem da tako nece biti ni sa reformisanom policijom,ali zasto bar ne pokusati? Ako uspijemo, dobro i jeste. Ako ostane kako je danas, tako mi je svejedno da li ce se policija, koja meni ne garantuje sva moja prava i slobode, koja je udruzena sa mafijasma, zvati Policija RS ili Policija BiH ili Policija Tadzikistana.

SAŠA

pre 16 godina

Kada bi vas neko doveo u dilemu da prihvatite STAN OD 300 KVADRATA U KOJEM BI VAS MUČILI I RUPU OD 10 KVADRATA U KOJEM BISTE ŽIVJELI POTPUNO SLOBODNO,ŠTA BISTE ODABRALI?Elem,Dodik ne smije prihvatiti ukidanje Policije Republike Srpske ni po cijenu MNOGO GORIH SANKCIJA od jednog običnog neulaska u EU.

Boki

pre 16 godina

Kad stignu prjetnje o smjenivanju Dodika i Silajdzica,onda se postignu dogovori za dva sata koji se nisu mogli postici godinama.To je jos jedan dokaz koliko je "nasim"vodama stalo do nas a koliko do vlasti.Narode opameti se ves jednom i borimo se za dobrobit svih koji zive u BiH I RS a ne da vjerujemo u neke bajke koje vec traju skoro 20 godina.Zar je bito ime policajca ili kako on odraduje svoj posao?Ponekad pomislim da smo svi pali pod uticaj dugogodisnje propagande,i da oni koji pokusavaju nesto dobro uciniti za nas narod ili su ubijeni ili su proglaseni izdajnicima.U pamet moj narode,u pamet...

dragan,RS

pre 16 godina

Nikad od Srba politicara dobrog i mudrog i to se sad pokazuje. Rjesenje koje nudi Dodik je policija koja bi se mozda zvala policija RS ali pod kontrolom Sarajeva,znaci nakon nekog vremena moze se ukinuti ime policije a i tako nije vise nadlezna RS nad njom. A taj isti covjek Dodik se kuno da nece dati policiju RS i na tome dobio glasove i pobjedio na izborima. Ima li koji Srbin politicar da je dosljedan u svojim stavovima,NEMA takav nepostoji.I mi zelimo da zivimo bolje,da nam standard bude veci da budemo normalna zemlja. Postavlja se pitanje dali je to uopste moguce? i mi Srbi svatimo da je danasnje stanje nas maskimum i zasto mastati o nerealnim zeljama da zivimo dobro i bogato kad mi to neznamo niti umijemo.Kad to svatimo biti ce nam lakse i kad cemo prestati mjenjati svoj stav samo radi licnog interesa mozda nam bude bolje.

Sami ocenite o cemu se radi

pre 16 godina

"Saglasni smo u potpunosti i bezuslovno sa sadržajem ovog Protokola i svim njegovim pojedinačnim tačkama u niže navedenom tekstu".

I Reforma postojećih policijskih struktura u BiH sprovodiće se u skladu sa sljedeća tri principa koje je definisala Evropska unija:

- sve zakonodavne i budžetske nadležnosti za sva pitanja policije moraju se nalaziti na državnom nivou
- nema političkog miješanja u operativni rad policije
- funkcionalne lokalne policijske oblasti moraju se utvrditi na osnovu tehničkih kriterija za rad policije, pri čemu se operativna komanda sprovodi na lokalnom nivou.

II U skladu s tim, slažemo se i prihvatamo da:

1. struktura policijskih snaga u BiH neće prejudicirati buduća ustavna rješenja, niti na bilo koji način definisati buduću ustavnu strukturu zemlje
2. struktura policijskih snaga u BiH će odgovarati ustavnoj strukturi zemlje
3. cjelokupna reforma ima za cilj stvaranje funkcionalne, multietničke i profesionalne policije, koja će osigurati bezbjednost građana i dobara na cijeloj teritoriji BiH
4. zakonodavne nadležnosti za pitanja policije će biti u nadležnosti BiH uključujući i nadležnost za konsolidavni (okvirni) budžet za sve policijske strukture u BiH
5. nema političkog miješanja u rad policije
6. operativna komanda bude realizovana na lokalnom nivou, a lokalne policijske oblasti treba utvrditi na osnovu tehničko-profesionalnih kriterija
7. policijske snage u BiH kao profesionalna struktura je ravnomjerno raspoređena na teritoriji čitave BiH, u skladu sa posljednjim popisom stanovništva
8. policijske strukture u BiH budu u skladu sa najboljom praksom koja postoji u višenacionalnim i složenim državama, koje bi mogli koristiti kao model organizovanja najprimjereniji za BiH
9. nova i reformisana policijska struktura će biti usklađena sa bilo kojim ustavnim reformama za BiH koje uslijede u narednom periodu.

III Policijske strukture na nivou BiH će sačinjavati:

1. Direkcija za koordinaciju policije sa statusom upravne organizacije u okviru Ministarstva bezbjednosti BiH. Na čelu Direkcije će biti direktor policije, a ona će se sastojati iz sljedećih organizacionih segmenata:
- Kabinet direktora
- Operativni centar
- Odjeljenje za koordinaciju policije
- Odjeljenje za standardizaciju

2. Granična policija BiH
3. Centar za kriminalističko-tehnička vještačenja
4. Odjeljenje za standarde u obrazovanju.

IIIa Agencija za istrage i zaštitu BiH nastavlja rad u okviru sadašnjih zakonskih rješenja kao posebna upravna organizacija u sastavu Ministarstva bezbjednosti BiH.

IV Lokalna policijska tijela će biti uspostavljena zakonom BiH i biće zadužena za realizaciju policijskih zadataka utvrđenih spomenutim zakonom. Između ostalog, lokalna policijska tijela će biti generalno odgovorna za sprečavanje, otkrivanje i istrage krivičnih djela koja nisu u nadležnosti Granične policije BiH i Agencije za istrage, kao i poslove koji nisu u nadležnosti Direkcije za policijsku koordinaciju.

V Neophodnu koordinaciju lokalnog nivoa policijskih struktura vršiće Direkcija za koordinaciju policije, pri čemu će se u radu obezbijediti standardizacija kako bi se građanima na čitavom prostoru BiH obezbijedila intervencija policije koja je profesionalna i blagovremena, te na istom nivou kvaliteta. Teritorijalna nadležnost regionalnih centara policije će biti u skladu sa teritorijalnom nadležnošću postojećih okružnih, odnosno kantonalnih tužilaštava u entitetima i Brčko Distrikta. Konačno teritorijalno rješenje lokalnih policijskih oblasti biće utvrđeno sa tehničkim funkcionalnim kriterijima što će se utvrditi Zakonom o policijskoj strukturi BiH.

VI U sastavu svake lokalne policijske oblasti uspostaviće se Savjeti za bezbjednost lokalne zajednice sa ciljem uspostavljanja adekvatnog partnerskog odnosa i uticaja na rad policije, te neophodne kontrole rada policije od strane lokalne zajednice u obimu u kojem ta kontrola na predstavlja direktno miješanje u operativni rad policije ili u operativna pitanja koja se odnose na način sprovođenja pojedinačnih zadataka u okviru nadležnosti lokalnih policijskih tijela.

VII Odbor direktora policije razmatra pitanja od inteesa za saradnju policijskih tijela i donosi odgovarajuće odluke u tom pogledu; donosi odluke o predstavljaju policijskih službi BiH na međunarodnom planu; donosi odluke o informisanju javnosti; donosi odluke o pitanjima na osnovu kojih se traži izvršenje određenih poslova i zadataka.

VIII Stalni članovi Odbora direktora policije su: direktor policije, pomoćnici direktora za policijsku strukturu RS-a i Federacije BiH, direktor Granične policije BiH i direktori lokalnih policijskih oblasti. Odbor direktora policije donosi odluke konsenzusom članova, a ako nema konsenzusa onda većinom glasova u koju moraju biti uključeni glasovi iz entiteta i konstitutivnih naroda.

IX U cilju eliminacije političkog miješanja u operativni rad policije, u okviru policijske strukture se osnivaju sljedeća tijela: Nezavisni policijski odbor na nivou BiH za nivo policijskih struktura BiH koga bira Parlamentarna skupština BiH, Nezavisni policijski odbor na nivou entiteta koje biraju parlamenti entiteta, kancelarija za žalbe građana i savjet za bezbjednost lokalne zajednice.

X Utvrdiće se izričita nadležnost policijskih tijela sa državnog nivoa buduće policijske strukture za međunarodnu policijsku saradnju i komunikaciju.

XI Nadležnosti pojedinih organizacionih dijelova policijske strukture utvrdiće se u skladu sa policijskim standardima evropskih država.

XII Finansiranje policijskih struktura u BiH će se vršiti na principima konsolidovanog budžeta. Konsolidovani budžet policijskih struktura u BiH će se usvajati posebnom odlukom Parlamentarne skupštine BiH, a na prijedlog Ministarskog vijeća u skladu sa postojećom procedurom u BiH, a izvršenje tako usvojenog budžeta će se realizovati putem budžeta trezora BiH za policijske organe sa nivoa BiH, a za niže nivoe način izvršenja budžeta će se urediti zakonom, navodi se u Protokolu.
FENA

Libertarian

pre 16 godina

Kad u jednoj zemlji ne mogu ni oko cega da se sloze onda je samo pitanje kad' ce i spoljni faktori dici ruke... Bosna, Belgija, Moldavija... postavlja se pitanje cemu ih odrzavati protiv volje vecine gradjana?

dragan,RS

pre 16 godina

Nikad od Srba politicara dobrog i mudrog i to se sad pokazuje. Rjesenje koje nudi Dodik je policija koja bi se mozda zvala policija RS ali pod kontrolom Sarajeva,znaci nakon nekog vremena moze se ukinuti ime policije a i tako nije vise nadlezna RS nad njom. A taj isti covjek Dodik se kuno da nece dati policiju RS i na tome dobio glasove i pobjedio na izborima. Ima li koji Srbin politicar da je dosljedan u svojim stavovima,NEMA takav nepostoji.I mi zelimo da zivimo bolje,da nam standard bude veci da budemo normalna zemlja. Postavlja se pitanje dali je to uopste moguce? i mi Srbi svatimo da je danasnje stanje nas maskimum i zasto mastati o nerealnim zeljama da zivimo dobro i bogato kad mi to neznamo niti umijemo.Kad to svatimo biti ce nam lakse i kad cemo prestati mjenjati svoj stav samo radi licnog interesa mozda nam bude bolje.

SAŠA

pre 16 godina

Kada bi vas neko doveo u dilemu da prihvatite STAN OD 300 KVADRATA U KOJEM BI VAS MUČILI I RUPU OD 10 KVADRATA U KOJEM BISTE ŽIVJELI POTPUNO SLOBODNO,ŠTA BISTE ODABRALI?Elem,Dodik ne smije prihvatiti ukidanje Policije Republike Srpske ni po cijenu MNOGO GORIH SANKCIJA od jednog običnog neulaska u EU.

mladjo

pre 16 godina

Ja zivim u RS. U toj RS razni mafijasi uzimaju reket, maltretiraju narod, a sve vise dolazi dokrvavih obracuna riminalnih grupa. Policija nista ne cini da to sprijeci. Moze li mi Sasa onda objasniti o kojoj on slobodi u 10 kvadratnih metara prica? Kakva sloboda? Policija RS je udruzena sa mafijom (kao i federalna). Ne kazem da tako nece biti ni sa reformisanom policijom,ali zasto bar ne pokusati? Ako uspijemo, dobro i jeste. Ako ostane kako je danas, tako mi je svejedno da li ce se policija, koja meni ne garantuje sva moja prava i slobode, koja je udruzena sa mafijasma, zvati Policija RS ili Policija BiH ili Policija Tadzikistana.

Boki

pre 16 godina

Kad stignu prjetnje o smjenivanju Dodika i Silajdzica,onda se postignu dogovori za dva sata koji se nisu mogli postici godinama.To je jos jedan dokaz koliko je "nasim"vodama stalo do nas a koliko do vlasti.Narode opameti se ves jednom i borimo se za dobrobit svih koji zive u BiH I RS a ne da vjerujemo u neke bajke koje vec traju skoro 20 godina.Zar je bito ime policajca ili kako on odraduje svoj posao?Ponekad pomislim da smo svi pali pod uticaj dugogodisnje propagande,i da oni koji pokusavaju nesto dobro uciniti za nas narod ili su ubijeni ili su proglaseni izdajnicima.U pamet moj narode,u pamet...

Sami ocenite o cemu se radi

pre 16 godina

"Saglasni smo u potpunosti i bezuslovno sa sadržajem ovog Protokola i svim njegovim pojedinačnim tačkama u niže navedenom tekstu".

I Reforma postojećih policijskih struktura u BiH sprovodiće se u skladu sa sljedeća tri principa koje je definisala Evropska unija:

- sve zakonodavne i budžetske nadležnosti za sva pitanja policije moraju se nalaziti na državnom nivou
- nema političkog miješanja u operativni rad policije
- funkcionalne lokalne policijske oblasti moraju se utvrditi na osnovu tehničkih kriterija za rad policije, pri čemu se operativna komanda sprovodi na lokalnom nivou.

II U skladu s tim, slažemo se i prihvatamo da:

1. struktura policijskih snaga u BiH neće prejudicirati buduća ustavna rješenja, niti na bilo koji način definisati buduću ustavnu strukturu zemlje
2. struktura policijskih snaga u BiH će odgovarati ustavnoj strukturi zemlje
3. cjelokupna reforma ima za cilj stvaranje funkcionalne, multietničke i profesionalne policije, koja će osigurati bezbjednost građana i dobara na cijeloj teritoriji BiH
4. zakonodavne nadležnosti za pitanja policije će biti u nadležnosti BiH uključujući i nadležnost za konsolidavni (okvirni) budžet za sve policijske strukture u BiH
5. nema političkog miješanja u rad policije
6. operativna komanda bude realizovana na lokalnom nivou, a lokalne policijske oblasti treba utvrditi na osnovu tehničko-profesionalnih kriterija
7. policijske snage u BiH kao profesionalna struktura je ravnomjerno raspoređena na teritoriji čitave BiH, u skladu sa posljednjim popisom stanovništva
8. policijske strukture u BiH budu u skladu sa najboljom praksom koja postoji u višenacionalnim i složenim državama, koje bi mogli koristiti kao model organizovanja najprimjereniji za BiH
9. nova i reformisana policijska struktura će biti usklađena sa bilo kojim ustavnim reformama za BiH koje uslijede u narednom periodu.

III Policijske strukture na nivou BiH će sačinjavati:

1. Direkcija za koordinaciju policije sa statusom upravne organizacije u okviru Ministarstva bezbjednosti BiH. Na čelu Direkcije će biti direktor policije, a ona će se sastojati iz sljedećih organizacionih segmenata:
- Kabinet direktora
- Operativni centar
- Odjeljenje za koordinaciju policije
- Odjeljenje za standardizaciju

2. Granična policija BiH
3. Centar za kriminalističko-tehnička vještačenja
4. Odjeljenje za standarde u obrazovanju.

IIIa Agencija za istrage i zaštitu BiH nastavlja rad u okviru sadašnjih zakonskih rješenja kao posebna upravna organizacija u sastavu Ministarstva bezbjednosti BiH.

IV Lokalna policijska tijela će biti uspostavljena zakonom BiH i biće zadužena za realizaciju policijskih zadataka utvrđenih spomenutim zakonom. Između ostalog, lokalna policijska tijela će biti generalno odgovorna za sprečavanje, otkrivanje i istrage krivičnih djela koja nisu u nadležnosti Granične policije BiH i Agencije za istrage, kao i poslove koji nisu u nadležnosti Direkcije za policijsku koordinaciju.

V Neophodnu koordinaciju lokalnog nivoa policijskih struktura vršiće Direkcija za koordinaciju policije, pri čemu će se u radu obezbijediti standardizacija kako bi se građanima na čitavom prostoru BiH obezbijedila intervencija policije koja je profesionalna i blagovremena, te na istom nivou kvaliteta. Teritorijalna nadležnost regionalnih centara policije će biti u skladu sa teritorijalnom nadležnošću postojećih okružnih, odnosno kantonalnih tužilaštava u entitetima i Brčko Distrikta. Konačno teritorijalno rješenje lokalnih policijskih oblasti biće utvrđeno sa tehničkim funkcionalnim kriterijima što će se utvrditi Zakonom o policijskoj strukturi BiH.

VI U sastavu svake lokalne policijske oblasti uspostaviće se Savjeti za bezbjednost lokalne zajednice sa ciljem uspostavljanja adekvatnog partnerskog odnosa i uticaja na rad policije, te neophodne kontrole rada policije od strane lokalne zajednice u obimu u kojem ta kontrola na predstavlja direktno miješanje u operativni rad policije ili u operativna pitanja koja se odnose na način sprovođenja pojedinačnih zadataka u okviru nadležnosti lokalnih policijskih tijela.

VII Odbor direktora policije razmatra pitanja od inteesa za saradnju policijskih tijela i donosi odgovarajuće odluke u tom pogledu; donosi odluke o predstavljaju policijskih službi BiH na međunarodnom planu; donosi odluke o informisanju javnosti; donosi odluke o pitanjima na osnovu kojih se traži izvršenje određenih poslova i zadataka.

VIII Stalni članovi Odbora direktora policije su: direktor policije, pomoćnici direktora za policijsku strukturu RS-a i Federacije BiH, direktor Granične policije BiH i direktori lokalnih policijskih oblasti. Odbor direktora policije donosi odluke konsenzusom članova, a ako nema konsenzusa onda većinom glasova u koju moraju biti uključeni glasovi iz entiteta i konstitutivnih naroda.

IX U cilju eliminacije političkog miješanja u operativni rad policije, u okviru policijske strukture se osnivaju sljedeća tijela: Nezavisni policijski odbor na nivou BiH za nivo policijskih struktura BiH koga bira Parlamentarna skupština BiH, Nezavisni policijski odbor na nivou entiteta koje biraju parlamenti entiteta, kancelarija za žalbe građana i savjet za bezbjednost lokalne zajednice.

X Utvrdiće se izričita nadležnost policijskih tijela sa državnog nivoa buduće policijske strukture za međunarodnu policijsku saradnju i komunikaciju.

XI Nadležnosti pojedinih organizacionih dijelova policijske strukture utvrdiće se u skladu sa policijskim standardima evropskih država.

XII Finansiranje policijskih struktura u BiH će se vršiti na principima konsolidovanog budžeta. Konsolidovani budžet policijskih struktura u BiH će se usvajati posebnom odlukom Parlamentarne skupštine BiH, a na prijedlog Ministarskog vijeća u skladu sa postojećom procedurom u BiH, a izvršenje tako usvojenog budžeta će se realizovati putem budžeta trezora BiH za policijske organe sa nivoa BiH, a za niže nivoe način izvršenja budžeta će se urediti zakonom, navodi se u Protokolu.
FENA

Libertarian

pre 16 godina

Kad u jednoj zemlji ne mogu ni oko cega da se sloze onda je samo pitanje kad' ce i spoljni faktori dici ruke... Bosna, Belgija, Moldavija... postavlja se pitanje cemu ih odrzavati protiv volje vecine gradjana?