Savet za ravnopravnost polova

Vlada osnovala Savet za ravnopravnost polova. Država tvrdi da želi da rešava probleme na tom polju. U Srbiji 56% žena nezaposleno.

Izvor: B92

Petak, 21.09.2007.

12:16

Default images

Državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Snežana Lakićević-Stojačić ocenila je da je obrazovanjem Saveta država prepoznala potrebu da reši to pitanje u narednom periodu. Formiranjem tog tela, uz Odbor za ravnopravnost polova, koji već postoji u Skupštini Srbije, zaokružena je institucionalizacija mehanizama za poboljšanje položaja žena, rekla je ona.

Državna sekretarka, koja je predsednica tog saveta, rekla je da je sadašnja vlada prva koja se veoma konkretno i ozbiljno opredelila da rešava problem poboljšanja položaja žena, pa je u okviru Ministarstva za rad i socijalnu politiku formiran Sektor za ravnopravnost polova.

"Rodna senzitivnost je ideološko i političko pitanje, i tu nema prostora za maliciozne stvari jer u ovom trenutku položaj žena u Srbiji nije zadovoljavajući", kaže ona.

Upozoravajući da je 56 odsto žena nezaposleno i da su najveće žrtve tranzicije žene između četvrte i pete decenije, ona je podsetila i da je njihova ukupna zarada 17 odsto manja nego muškaraca u Srbiji.

U Srbiji živi 52 odsto žena, i njih ne treba posmatrati kao problem, nego kao resurse koje moramo iskoristiti i staviti u funkciju što bržeg ekonomskog napretka zemlje, kaže Snežana Lakićević-Stojačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: