Bela kuga odnela čitav grad

Broj stanovnika u deset opština Zlatiborskog okruga u poslednjoj deceniji smanjio se za više od 30 hiljada stanovnika.

Izvor: B92

Subota, 12.05.2007.

15:12

Default images

Prema statističkim podacima samo opština Sjenica ima pozitivan prirodni priraštaj, a najalarmantnija situacija je u Kosjeriću i Čajetini, gde je broj umrlih dva puta veći od broja novorođenih.

Slična situacija sa negativnim priraštajem stanovnika je i u Užicu, Priboju, Prijepolju, Novoj Varoši, Požegi, Arilju i u Bajinoj Bašti.

Prema statističkim podacima u deset opština Zlatiborskog okruga je 1995. godine bilo 336.800 stanovnika, da bi se 2005. godine ta brojka smanjila na 307.622, što ukazuje da je samo za jednu deceniju nestao grad veličine Priboja sa okolnim selima.

U ovom trenutku "gasi" se više od 15 hiljada domaćinstava u ovom kraju, a najteža situacija je u planinskim seoskim sredinama oko Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Kosjerića i Bajine Bašte, gde su ostala retka staračka domaćinstva.

Pad nataliteta u deset opština Zlatiborskog okruga najbolje se oseća u osnovnim školama, gde je u poslednjoj deceniji nestalo 60 odelenja sa po 30 učenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: