"Vrela sednica" RIK-a

RIK rano jutros odlučio da se ne ponove izbori na 14 biračkih mesta gde su prethodno poništeni zbog teških nepravilnosti.

Izvor: B92

Sreda, 24.01.2007.

07:21

Default images

Sednica RIK-a, na kojoj je odlučeno da se izbori zbog nepravilnosti ponište na po jednom mestu u Senti, Knjaževcu, Vršcu, Šapcu, Bujanovcu, Rumi, Paliluli, Boljevcu, Gadžinom Hanu, Čajetini, Barajevu, Preševu i na dva mesta u Lipljanu, trajala je od utorka u 17 sati do srede u 2.30 posle ponoći. Često je prekidana pauzama, verbalnim duelima, a umalo je došlo i do fizičkog obračuna članova, saznaje Beta.

Iako je u toku večeri odlučeno da se izbori na pojedinim biračkim mestima u tim gradovima ponište, nije bilo dovoljno podrške za njihovo ponavljanje jer su predstavnici Demokratske stranke Srbije smatrali da za tim nema potrebe pošto se radi o broju glasova koji ne bi uticao na krajnji rezultat.

Predstavnici Demokratske stranke i Srpske radikalne stranke su protestovali jer su smatrali da na taj način neće biti moguće utvrditi konačne rezultate parlamentarnih izbora i ukazivali da je tako uskraćeno biračko pravo ljudima koji žive u tim sredinama.

Najveću polemiku izazvalo je biračko mesto Obilić 2, gde je došlo do grubog kršenja izborne procedure kada je jedan pijani birač razbio glasačku kutiju jer mu nije dozvoljeno da glasa u ime supruge.

Prema navodima predstavnika glasačke komisije sa tog mesta, jedan broj listića "odneo je vetar", iako je u zvaničnoj statistici to biračko mesto registrovano kao da na njemu niko nije glasao, a da su svi listići vraćeni RIK-u.

Polemika između predstavnika DSS-a sa jedne i DS-a i SRS-a sa druge strane dostigla je vrhunac oko ponoći, kada je verbalni duel između radikala Slavoljuba Milenkovića i člana iz DSS-a Zorana Balinovca umalo prerastao u fizički obračun.

Strasti je smirio predsednik RIK-a koji je prihvatio predlog predstavnika SRS-a i DS-a da se odredi pauza i da se u salu donese vreća sa glasovima sa biračkog mesta Obilić 2 kako bi se izbrojali listići.

"Petnaestominutna" pauza okončana je nakon 45 minuta, ali je ubrzo data nova jer stranke koje su tražile brojanje glasova nisu želele da to učine njihovi predstavnici, dok su članovi iz DSS-a odbili da to učine, ali nisu ni dozvoljavali da se tim poslom bave ljudi iz stručne službe Skupštine Srbije jer im, kako su rekli, "ne veruju".

Nakon druge uzastopne pauze izborni materijal je prebrojan i utvrđeno je da nedostaje deset listića, a da je 176 birača na tom mestu iskoristilo svoje biračko pravo do prekida glasanja. Izbori na tom mestu, ipak, nisu ni poništeni.

Predsednik RIK-a je stavio na glasanje predlog da se izbori ponove na biračkim mestima gde su poništeni zbog nepravilnosti, ali ta odluka nije doneta jer je za nju glasalo 16 članova RIK-a.

Za donošenje odluke i ponavljanje izbora 30. januara bila je potrebna podrška najmanje 18 članova RIK-a.

U inostranstvu glasalo 31.334

Na parlamentarnim izborima u Srbiji u nedelju je u inostranstvu glasalo 31,5 odsto tamo upisanih birača, saopštilo je Ministarstvo za dijasporu. U inostranstvu su registrovana 31.344 glasača.

Državni sekretar u Ministarstvu za dijasporu Aleksandar Čotrić, piše u saopštenju, ocenio je da su neophodne izmene Zakona o izboru narodnih poslanika kako bi bio obezbeđen veći odziv glasača iz dijaspore.

Čotrić je ponovio predloge Ministarstva za dijasporu za glasanje poštom, formiranje jedinstvenog biračkog spiska koji će biti dostupan na Internetu i pojednostavljenje registracije birača u inostranstvu.

On je dodao da treba predvideti otvaranje glasačkih mesta van diplomatsko-konzlarnih predstavništava, glasanje više dana i da se  na obaveštavanju birača u inostranstvu više angažuju diplomatsko-konzularna predstavništva, mediji, klubovi, organizacije i asocijacije dijaspore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: