Procedura nakon izbora

RIK mora da objavi konačne rezultate do 25. januara, prva sednica Skupštine mora biti održana 30 dana od proglašenja rezultata.

Izvor: B92

Nedelja, 21.01.2007.

16:18

Default images

Ako RIK objavi konačne rezultate 25. januara, novi saziv parlamenta morao bi da bude konstituisan do 25. februara, do kada treba da budu verifikovani mandati novih poslanika. Mandat sadašnjem skupštinskom sazivu ističe trenutkom konstituisanja novog, a konstitutivnu sednicu saziva sadašnji predsednik parlamenta Predrag Marković.

Skupština je konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika. Prema novom Ustavu, na odluku o potvrđivanju mandata dopuštena je žalba Ustavnom sudu koji po njoj odlučuje u roku od 72 sata.

Najkasnije 10 dana od dana objavljivanja rezultata stranke treba da dostave podatke o tome kojim kandidatima sa izborne liste dodeljuje mandate. Odmah potom, RIK je dužan da izda uverenja o izboru narodnih poslanika i podnese izveštaj o sprovedenim izborima.

Narodna skupština se raspušta ako u roku od 90 dana od dana konstituisanja ne izabere Vladu. U tom slučaju, predsednik Republike raspisuje nove izbore, koji moraju da budu održani u roku od 60 dana.

Kandidata za predsednika Vlade predlaže predsednik Republike, posle konsultacija s predstavnicima izbornih lista koje su dobile predstavnike u parlamentu.

Potom kandidat za predsednika Vlade iznosi Skupštini program Vlade i predlaže njen sastav.

Skupština Srbije istovremeno glasa o programu Vlade, izboru predsednika i članova Vlade.

Za izbor predsednika i članova Vlade potrebna je natpolovična većina (126) od ukupnog broja poslanika (250) u Skupštini Srbije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: