Osobe s hendikepom lakše do posla

Primena novog zakona u 2007. treba da omogući lakše zapošljavanje osoba s hendikepom jer je to zakonska obaveza poslodavaca.

Izvor: B92

Nedelja, 10.12.2006.

10:10

Default images

Samo jedna od 60 osoba sa invaliditetom u ovoj godini se zaposlila. Do sada je država pokušavala da taj problem reši posebnim novčanim naknadama i oslobađanjem od poreza, ali nedostatak solidarnosti u društvu, po mišljenju ministarstva, najveći je problem.

Postojećim zakonima država je podstakla poslodavce da više zapošljavaju osobe sa invaliditetom, tako što im je ponudila 90.000 dinara za adaptaciju radnog mesta, 12 plata i oslobađanje od poreza na zaposlenog na tri godine. I pored zih mera, više od 23.000 hendikepiranih i dalje čeka na posao.

Vesna Pešut iz Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku kaže da neiskustvo poslodavaca stvara strahove. "Odsustvo iskustava, pre svega iskustva poslodavca u zapošljavanju osoba sa invaliditetom, kod njih stvara neosnovane strahove. Od apstinentizma, od bolovanja i čestog odsustva, smatrajući da je invalidnost bolest, a ne stanje."

Prema novom zakonu, firme će, u zavisnosti od toga da li su privatne ili državne, na svakih 50 radnika morati da zaposle jednu do tri osobe sa invaliditetom. Ko ne bude mogao da zaposli neku od tih osoba, uplaćivaće novac u Fond za profesionalnu rehabilitaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: