Avramov: Ratni zločin ili odbrana

Na suđenju Milanu Martiću u Hagu Smilja Avramov rekla da se u raspravi o zločinima Srba mora imati u vidu "secesija Hrvatske".

Izvor: B92

Utorak, 14.11.2006.

22:06

Default images

Ona tvrdi da je 1991. godine u bivšoj Jugoslaviji vladao haos u kojem je teško ordediti "šta je ratni zločin nad civilima, a šta odbrana otadžbine".

Profesorka međunarodnog prava Smilja Avramov, član više srpskih pregovaračkih timova od 1991. do 1995. godine, svedočila je na suđenju Milanu Martiću putem video linka. Ona je u Martićevu odbranu priložila ekspertski izveštaj u kojem je zaključila da su Hrvatska i Slovenija - protivustavnom secesijom, uz nelegalno naoružavanje i niz "terorističkih napada na legalne oružane snage" - izazvale rat u bivšoj Jugoslaviji.

U kratkotrajnom glavnom ispitivanju, ona je pojasnila da su pojmovi "secesija" i "razdruživanje" nepoznati međunarodnom pravu, te da do raspada bivše Jugoslavije međunarodna zajednica nije dozvoljavala pravo na otcepljenje osim u vreme Drugog svetskog rata i Hitlerove dominacije svetom.

Tužilac Aleks Vajting/Alex Whiting je u unakrsnom ispitivanju ukazao na mišljenja drugih eksperata, suprotna zaključcima profesorke Avramov, koji smatraju da je otcepljenje republika bilo dopušteno tadašnjim Ustavom, jer je u njemu navedeno da je SFRJ stvorena kao "dobrovoljna tvorevina federalnih jedinica", te da su "federalne jedinice države zasnovane na principu samoupravljanja", sa naglaskom na reči "države".

Tužilac je, zatim, svedokinju suočio sa tvrdnjom da otcepljenje Hrvatske, sve i da jeste bilo nelegalno, ne može biti opravdanje za zločine koji su u toj državi počinjeni nad civilnim stanovništvom 1991. godine, a za koje je optužen Milan Martić. Ona, međutim, odgovara da se mora imati u vidu ko je počeo rat, te da je u haotičnoj situaciji koju je izazvalo otcepljenje Hrvatske i Slovenije bilo teško odrediti "šta je ratni zločin, a šta odbrana otadžbine". Tek posle dužeg natezanja, prihvatila je da je ubistvo civila ratni zločin, ali je ostala pri tvrdnji da se u slučajevima kada su Srbi ubijali hrvatske civile "mora imati u vidu" da se Hrvatska nelegalno otcepila.

Na samom početku unakrsnog ispitivanja, tužilac je svedokinji predočio više deklaracija koje je potpisala i govora koje je održala, a u kojima o Tribunalu u Hagu govori kao o "genocidnom antisrpskom sudu" i poziva na povlačenje optužbi protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića, jer je "napad na njih - napad na ceo srpski narod". Na pitanje kako ona kao pravnik poziva na povlačenje optužbi pre nego što su izvedeni dokazi protiv i u korist optuženog, Avramov odgovara da je dugo bila u pregovaračkom timu tokom ratova i da na osnovu saznanja iz tog vremena zna da oni nisu krivi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: